Το λαθρεμπόριο ανθρώπων το αθέατο μυστικό στην αλιευτική βιομηχανία

Το λαθρεμπόριο ανθρώπων το αθέατο μυστικό στην αλιευτική βιομηχανία

88
Το λαθρεμπόριο ανθρώπων το αθέατο μυστικό στην αλιευτική βιομηχανία

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε πρόσφατα την ετήσια έκθεσή «Trafficking in Persons», η οποία εστιάζεται σε μια επισκόπηση της κατάστασης γύρω από το λαθρεμπόριο ανθρώπινων ψυχών αλλά και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την πάταξη τέτοιων φαινομένων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην εν λόγω έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου επισημαίνεται ότι η εμπορία ανθρώπων στην βιομηχανία της αλιείας σε πολλές χώρες του κόσμου είναι σύνηθες φαινόμενο. Συγκεκριμένα παρατίθεται ένα παράδειγμα όπου μία μητέρα δύο αγοριών στην Γκάνα λόγω αδυναμίας να τα συντηρήσει και να τους παρέχει τα απαραίτητα, αναγκάστηκε να τα «πουλήσει» σε έναν ψαρά για την επιβίωσή τους.

Επισημαίνεται ότι η έκθεση αποτελεί το κύριο διπλωματικό εργαλείο προκειμένου οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να συνεργαστούν από κοινού για την εξάλειψη του λαθρεμπορίου ανθρώπων. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αξιολογεί τις προσπάθειες των κυβερνήσεων αυτών να συμμορφωθούν με τις «ελάχιστες προδιαγραφές για την πάταξη της λαθρεμπορίας».

Ενδεικτικά τονίζεται ότι οι κυβερνήσεις χωρών όπως η Εσθονία, η Αργεντινή, το Μπαχρέιν, η Κύπρος και 12 αφρικανικές από τις 48 που περιλαμβάνονται στην έρευνα, επέδειξαν σημαντική πρόοδο αναφορικά με την εφαρμογή ενός νομοθετικού πλαισίου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ανθρώπων και για το λόγο αυτό αναβαθμίστηκαν στην κατάταξη.

Από την άλλη πλευρά σε χώρες όπως η Λιβύη, η Μιανμάρ, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, το λαθρεμπόριο ανθρώπινων ψυχών έλαβε τρομακτικές διαστάσεις.

Τέλος ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Michael R. Pompeo, αναφερόμενος στην ετήσια έκθεση επεσήμανε ότι ο απλός πολίτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από πλευράς ΗΠΑ ώστε το λαθρεμπόριο ανθρώπων να αποτελέσει σύντομα παρελθόν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.