Θα αναδειχθεί η Μιανμάρ σε θαλάσσιο κόμβο με τις ευλογίες της Κίνας;

Θα αναδειχθεί η Μιανμάρ σε θαλάσσιο κόμβο με τις ευλογίες της Κίνας;

85
Θα αναδειχθεί η Μιανμάρ σε θαλάσσιο κόμβο με τις ευλογίες της Κίνας;

Η Μιανμάρ διαπραγματεύεται με κινεζική κοινοπραξία για την ανάπτυξη θαλάσσιου λιμένα βαθέων υδάτων στο Kyaukphyu στα δυτικά της χώρας.

Όπως επισημαίνει το Xinhua το εν λόγω project εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης  της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην ευρύτερη περιοχή του Kyaukphyu και οι συνομιλίες μεταξύ του Υπουργείου Εμπορίου της Μυανμάρ και της κοινοπραξίας China International Trust and Investment Corporation (CITIC) αναμένεται σύντομα να οδηγήσουν σε «γάμο».

Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη του λιμένα στο Kyaukphyu αποτελεί ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή του φιλόδοξου One Belt One Road στο οποίοι περιλαμβάνονται ήδη θαλάσσιοι κόμβοι μεταξύ των στενών της Μάλακκα προς τη Σρι Λάνκα, το Πακιστάν αλλά και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Επισημαίνεται ότι από το 2013 ο λιμένας διαθέτει έναν τερματικό σταθμό πετρελαίου, ο οποίος διαχειρίζεται δεξαμενόπλοια από την Μέση Ανατολή ενώ ήδη τροφοδοτεί με «μαύρο χρυσό» την δυτική Κίνα μέσω του διασυνοριακού αγωγού Yunnan παρακάμπτοντας έτσι τα πολυσύχναστα στενά της Μάλακκα.

Η ανάπτυξη του λιμένα αποτελείται από τέσσερις φάσεις και η ανάπτυξή του αναμένεται να διαρκέσει 20 χρόνια. Το κοινοβούλιο της Μυανμάρ ομόφωνα υπερψήφισε την ανάπτυξη της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στο Kyaukphyu καθώς όπως υποστηρίχθηκε αποτελεί επένδυση ορόσημο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Τέλος, η CITIC, η  οποία πρόκειται να αναλάβει το έργο, ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο project θα δημιουργεί 100.000 νέες θέσεις εργασίας σε ετήσια βάση ενώ επεσήμανε ότι έως το 2025 το 90% των θέσεων εργασίας υψηλής ευθύνης θα καλυφθούν από κατοίκους της Μιανμάρ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.