H Γερμανία ενεργειακά αιχμάλωτη της Μόσχας;

H Γερμανία ενεργειακά αιχμάλωτη της Μόσχας;

84
H Γερμανία ενεργειακά αιχμάλωτη της Μόσχας;

Σε γόνιμο έδαφος πραγματοποιήθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ την Τετάρτη 11 Ιουλίου, καθώς και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον προτεινόμενο αγωγό ενέργειας της Ρωσίας προς τη Γερμανία.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ότι ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου θα καταστήσει την Γερμανία «αιχμάλωτη», καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα κληθεί να εξαρτάται ενεργειακά από τη Μόσχα. Παράλληλα ο Πρόεδρος Τραμπ πρόσθεσε ότι οι ενεργειακές ανάγκες της Γερμανίας θα καλύπτονται κατά 60-70% από τον νέο αυτό αγωγό.

Από την πλευρά της η Υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Chrystia Freeland, φάνηκε μεν περισσότερο διαλλακτική, ωστόσο εξέφρασε και αυτή τον προβληματισμό της για το Nord Stream 2. Παράλληλα τόνισε ότι η ιστορία έχει δείξει ότι η Ρωσία έχει την τάση να προσπαθεί να ελέγξει ενεργειακά την Ευρώπη.

Τέλος ο Ουκρανός Πρέσβης στον Καναδά, Andriy Shevchenko, σχολίασε με καυστικό τρόπο: «Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει το Nord Stream 2 για να αποδυναμώσει την ΕΕ και να διασπάσει τους ευρωπαϊκούς συμμάχους».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.