Ερυθρά Θάλασσα: αλλάζουν οι εμπορικές ροές

Ερυθρά Θάλασσα: αλλάζουν οι εμπορικές ροές

89
Ερυθρά Θάλασσα: αλλάζουν οι εμπορικές ροές

Σε άμεση αύξηση των εμπορευματικών ροών της Αιθιοπίας προσβλέπει η κυβέρνηση της χώρας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης της αφρικανικής χώρας, η επισκευή δύο εθνικών οδών, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν βρίσκονται σε λειτουργία, αποτελεί ζωτικής σημασίας για την διευκόλυνση των μεταφορών προϊόντων προς τα λιμάνια Assab και Massawa του παραθαλάσσιου κράτους της Ερυθραίας που εδώ και αρκετά χρόνια είχε δυσκολέψει τις δια θαλάσσης εμπορευματικές ροές προς την Αιθιοπία.

Παράλληλα με τον τρόπο αυτό θα επωφεληθούν και οι γειτονικές χώρες της Αιθιοπίας, οι οποίες θα είναι σε θέση εφ’ εξής να χρησιμοποιούν τους συγκεκριμένους αυτοκινητοδρόμους, τόνισε ο Ahmed Shide, εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Αναλυτές υπογραμμίζουν επιπρόσθετα ότι η αποκατάσταση του οδικού δικτύου αναμένεται να αυξήσει τις εξαγωγές προϊόντων τόσο από την Αιθιοπία όσο και από τις άλλες χώρες του Κέρατος της Αφρικής, ενώ και τα κέρδη τους από ξένο συνάλλαγμα θα παρουσιάσουν αυξητικές τάσεις.

Η κίνηση αυτή της Αιθιοπίας έγκειται στη γενικότερη προσπάθεια των εν λόγω χωρών να αποκατασταθεί η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μετά από μια 20ετία γεωπολιτικών διενέξεων. Στο πλαίσιο αυτό ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης της χώρας, Fitsum Arega, ανακοίνωσε την Τετάρτη 11 Ιουλίου μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι οι κάτοχοι διαβατηρίων Αιθιοπίας και Ερυθραίας θα έχουν τη δυνατότητα από τις 18 Ιουλίου να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ των δύο χωρών.

Σημειώνεται ότι η αφρικανική χώρα, η οποία απαριθμεί πληθυσμό 100 εκατ. κατοίκων, εξαρτάται σημαντικά από τα λιμάνια των γειτονικών χωρών της, Τζιμπουτί και Σουδάν.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών εγκαινιάστηκε μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου της Αφρικής στο Τζιμπουτί, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη για την οικονομική βιωσιμότητα των χωρών της ανατολικής Αφρικής.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.