Ο «μαύρος χρυσός» ξανά υπό τον έλεγχο της Τρίπολης

Ο «μαύρος χρυσός» ξανά υπό τον έλεγχο της Τρίπολης

99
Ο «μαύρος χρυσός» ξανά υπό τον έλεγχο της Τρίπολης

H κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης, National Oil Corporation (NOC), ανακοίνωσε την Τετάρτη 11 Ιουλίου ότι ανέκτησε τον έλεγχο των τερματικών σταθμών εξαγωγών πετρελαίου Ras Lanuf, Es Sider, Hariga και Zuetina.

Συγκεκριμένα οι υπάλληλοι της NOC επέστρεψαν στις εγκαταστάσεις των τερματικών σταθμών μετά τις μαχητικές επιθέσεις μεταξύ του εθνικού στρατού της χώρας LNA υπό τον έλεγχο του στρατάρχη Khalifa Haftar, ο οποίος ελέγχει ένα μεγάλο τμήμα των ανατολικών ακτών της Λιβύης και των δυνάμεων πολιτοφυλακής.

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές «μαύρου χρυσού» από τους λιμένες Hariga και Zuetina αναμένεται να τεθούν σύντομα σε λειτουργία, ενώ η παραγωγή των τερματικών σταθμών Ras Lanuf και Es Sider θα καθυστερήσει λόγω των υλικών ζημιών που προκλήθηκαν από τις συγκρούσεις. Ενδεικτικά το Reuters αναφέρει ότι μόνο 4 από τις συνολικά 13 δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου στον τερματικό σταθμό Ras Lanuf παραμένουν σήμερα σε καλή κατάσταση.
Στη σχετική της ανακοίνωση η NOC δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους διεθνείς εταίρους της Λιβύης, όπως τη Γαλλία, οι οποίοι συντέλεσαν ώστε να ξεπερασθεί η κρίση.

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση θεωρούσε ότι ένα μεγάλο μέρος των εσόδων της κρατικής εταιρείας από την εξόρυξη πετρελαίου παρανόμως κατέληγε στα «κρυφά ταμεία» για την χρηματοδότηση εχθρικών πολιτοφυλακών.
Με αφορμή λοιπόν την αποκλιμάκωση των σχέσεων LNA-NOC o πρόεδρος της κρατικής εταιρείας της Λιβύης κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών της χώρας να δημοσιοποιήσει τον προϋπολογισμό και τις δημόσιες δαπάνες γύρω από το πετρέλαιο ούτως ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.