Προς την ανάπτυξη υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου σε νησιά της Ελλάδας

Προς την ανάπτυξη υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου σε νησιά της Ελλάδας

151
Προς την ανάπτυξη υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου σε νησιά της Ελλάδας

Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) σχεδιάζει να προχωρήσει τα επόμενα πέντε χρόνια σε επενδύσεις για την ανάπτυξη υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας στη Λήμνο, στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Χίο, στη Ρόδο και στην Κρήτη, συνολικής αξίας 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, ο  κ. Δημήτρης Τζώρτζης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, υποστήριξε ότι το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο είναι συγκριτικά η βέλτιστη λύση για τα νησιά, αλλά και για την προσαρμογή της ναυτιλίας στους νέους κανονισμούς που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2020, αφού είναι «πράσινο», οικονομικά αποδοτικό καύσιμο το οποίο αποθηκεύεται εύκολα και συντελεί στην επίτευξη του στόχου για 32% παραγωγή από ΑΠΕ έως το 2030 με ηλεκτρογεννήτριες υψηλής απόδοσης.

Όπως ανέφερε επιπρόσθετα ο κ. Τζώρτζης στα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης ΥΦΑ μικρής κλίμακας στα νησιά, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

– Η μείωση κεφαλαιουχικών δαπανών για ηλεκτρικές διασυνδέσεις και μειωμένες αντίστοιχες κεφαλαιουχικές και λειτουργικές δαπάνες για συμμόρφωση στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

– Η δυνατότητα συμμόρφωσης με τις υφιστάμενες και νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις τόσο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, όσο και ως καυσίμου σε πλοία.

– Η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών και άλλων τομέων, όπως ο εμπορικός (επαγγελματίες, ξενοδοχεία), ο βιομηχανικός, ο οικιακός (θέρμανση σε σπίτια), με χαμηλότερο κόστος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.