Μειωμένο το ενδιαφέρον των πλοιοκτητών για νεότευκτα

Μειωμένο το ενδιαφέρον των πλοιοκτητών για νεότευκτα

225
Μειωμένο το ενδιαφέρον των πλοιοκτητών για νεότευκτα

Μειωμένες εμφανίστηκαν οι παραγγελίες νεότευκτων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους καθώς άγγιξαν σε αξία τα $10δις, αντανακλώντας με αυτόν τον τρόπο τον «σκεπτικισμό» για επενδύσεις σε πλοία νέας γενιάς. Όπως επισημαίνει στην έρευνά της η VesselsValue, οι παραγγελίες νεότευκτων κατά το εν λόγω διάστημα «κατρακύλησαν» στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2016, όπως προκύπτει και από το παρακάτω γράφημα:

vesseles value

Οι παραγγελίες πλοίων στην αγορά ξηρού φορτίου αλλά και LNG υπήρξαν ελαφρώς υψηλότερες, καθώς όπως τονίζει η VesselsValue στις συγκεκριμένες αγορές τα κέρδη κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα. Αντιθέτως, στην αγορά των δεξαμενόπλοιων, τα κέρδη εμφανίστηκαν χαμηλότερα κατά την ίδια περίοδο συμπαρασύροντας με αυτόν τον τρόπο και τις παραγγελίες νεότευκτων. Ενδεικτικά τα παραπάνω παρουσιάζονται στο γράφημα πιο κάτω:

vess

Παράλληλα σημαντικό ρόλο στην μειωμένη δραστηριότητα γύρω από τα νεότευκτα έπαιξαν και τα ναυπηγεία, καθώς οι υψηλές τιμές χάλυβα, το συρρικνωμένο εργατικό δυναμικό τους, ειδικά στην Κορέα και στην Κίνα και η απροθυμία των πιστωτών των ναυπηγείων να εκτεθούν σε χαμηλότερα περιθώρια κέρδους συνέβαλαν στο να μειωθεί το ενδιαφέρον των πλοιοκτητών για νέες παραγγελίες.

Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος αναφέρεται από τη VesselsValue ως μια επιπρόσθετη αιτία για τις μειωμένες παραγγελίες πλοίων ιδιαίτερα στις αγορές ξηρού φορτίου και εμπορευματοκιβωτίων οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τις υψηλότερες τιμές καταναλωτικών αγαθών που προκύπτουν από τους δασμούς εισαγωγών των προϊόντων αυτών.

Τέλος, είναι σημαντικό ότι το κλίμα φαίνεται να αντιστρέφεται σταδιακά γύρω από τα νεότευκτα γεγονός που μας υπενθυμίζει για ακόμη μία φορά την κυκλικότητα που χαρακτηρίζει την ναυτιλιακή βιομηχανία αλλά ενδεχομένως δώσει και την απαραίτητη ώθηση στις παραγγελίες εφεξής.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.