Φόβοι για ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου

Φόβοι για ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου

202
Φόβοι για ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου

Πριν από λίγες ημέρες και μέσω Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζητούσε από τον ΟΠΕΚ να προχωρήσει στην προς τα κάτω αναπροσαρμογή της τιμολόγησης του πετρελαίου, ώστε να υποχωρήσει το κόστος των καυσίμων στις ΗΠΑ. Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση ζητά από τις συμμάχους του – χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, όπως είναι η Σαουδική Αραβία, μεγαλύτερη αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσει η Ουάσινγκτον να παρέχει προστασία έναντι του κυριότερου αντιπάλου τους, του Ιράν.

Ως απάντηση στις προτροπές του Αμερικανού προέδρου ο Ιρανός υπουργός πετρελαίου, Bijan Zanganeh, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της χώρας ότι: «Ο κ. Τραμπ στέλνει κάθε μέρα ένα νέο μήνυμα, το οποίο δημιουργεί αβεβαιότητα στην αγορά». Παράλληλα, σημείωσε ότι «οι εντολές του Τραμπ προς τα μέλη του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής συνιστούν μία μεγάλη προσβολή σε αυτές τις κυβερνήσεις και τα έθνη και αποσταθεροποιούν την αγορά».

Από την πλευρά του ο Ιρανός πρέσβης στον ΟΠΕΚ, Hossein Kazempour Ardebili, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, πως οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, και κυρίως στην Αμερική, θα πρέπει να κατηγορήσουν στο τέλος τον Τραμο για την ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Μάλιστα, κατά τον ίδιο, μιλώντας προς το Reuters, οι τιμές του πετρελαίου δεν αποκλείεται να αγγίξουν ακόμα και τα $100 ανά βαρέλι. Επίσης, προειδοποίησε πως δεν πρέπει να αναμένεται από πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία ή η Ρωσία να λάβουν μέτρα προς την κατεύθυνση μείωσης της τιμής του πετρελαίου.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.