Αποχωρεί από το Ιράν (και) η CMA CGM

Αποχωρεί από το Ιράν (και) η CMA CGM

194
Αποχωρεί από το Ιράν (και) η CMA CGM

Ως απόρροια της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την ανανέωση των κυρώσεων εις βάρος των εταιρειών που επιλέγουν να δραστηριοποιούνται στο Ιράν, ο γαλλικός όμιλος CMA CGM αποφάσισε την εκεί παύση της παρουσίας του και την αποχώρησή του από την χώρα.

Ο Ρούντολφ Σααντέ, επικεφαλής του γαλλικού κολοσσού, που έχει ισχυρή παρουσία και στην αμερικανική αγορά, σε δηλώσεις του, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, σημείωσε ότι «λόγω των αποφάσεων της αμερικανικής κυβέρνησης, αποφασίσαμε να τερματίσουμε την δραστηριότητά μας στο Ιράν». Και ο ίδιος προσέθεσε πως: «Οι Κινέζοι ανταγωνιστές μας εμφανίζονται λίγο διστακτικοί, οπότε ίσως να έχουν μία διαφορετική σχέση με τον Τραμπ, αλλά εμείς εφαρμόζουμε τους κανόνες».

Να σημειωθεί ότι πέραν του γαλλικού ομίλου και ο παγκόσμιος ναυτιλιακός κολοσσός η δανέζικη A.P. Moller-Maersk έχει ήδη ανακοινώσει από τον περασμένο Μάιο την απόσυρσή της από το Ιράν.

Από την πλευρά του ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να μην απειληθεί η παρουσία και δραστηριότητα ευρωπαϊκών εταιρειών στην χώρα του λόγω των αμερικανικών μέτρων. Για το Ιράν είναι η Ευρώπη που πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της διατήρησης εν ζωή της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ωστόσο, αν και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν ακόμα την συμφωνία, εντούτοις ο φόβος των αμερικανικών κυρώσεων ωθεί μεγάλους ναυτιλιακούς παίκτες στην απόφαση αποχώρησης από την ιρανική αγορά.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.