Υπό πίεση η γερμανική ναυτιλιακή βιομηχανία

Υπό πίεση η γερμανική ναυτιλιακή βιομηχανία

407
Υπό πίεση η γερμανική ναυτιλιακή βιομηχανία

Οι ναυτιλιακές εταιρείες στην Γερμανία εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον της εγχώριας ναυτιλίας. Όπως μεταδίδουν γερμανικά ειδησεογραφικά μέσα, μια μεγάλη ανησυχία προέρχεται από τις αλλαγές που επέρχονται στην διοίκηση και ιδιοκτησία της HSH Nordbank, που θα μπορούσαν, κατά τον πρόεδρο της Ένωσης των Γερμανών Εφοπλιστών Alfred Hartmann, να οδηγήσουν σε περαιτέρω πώληση περίπου 450 πλοίων.

Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Alfred Hartmann δήλωσε ότι «εάν αυτά τα πλοία οδηγηθούν στο εξωτερικό, αυτό σημαίνει μία σημαντική αιμορραγία για την Γερμανία ως ναυτιλιακό κέντρο».

Όπως σημειώνουν τα γερμανικά μέσα το πρόβλημα δεν είναι καινούριο και οι ρίζες του θα πρέπει να αναζητηθούν στα χρόνια της ναυτιλιακής «ευδαιμονίας», προ του 2008, όταν οι γερμανικές ναυτιλιακές εταιρείες είχαν προχωρήσει σε αθρόες αγορές πλοίων. Ωστόσο, η κρίση που ακολούθησε, ως αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς χωρητικότητας και της μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης του παγκοσμίου εμπορίου, είχε σαν αποτέλεσμα την αδυναμία αρκετών ναυτιλιακών της Γερμανίας να αποπληρώσουν τα δάνειά τους στα τραπεζικά ιδρύματα, γεγονός που στοίχισε αρκετά δισεκατομμύρια και στις τράπεζες. Συνέπεια αυτών, ο εμπορικός στόλος της Γερμανίας από 3.784 πλοία που αριθμούσε το 2011 έφτασε στα μέσα του 2017 να αριθμεί 2.720.

Ως αγοραστές εμφανίζονται πλέον ναυτιλιακές από άλλες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, οι οποίες πετυχαίνουν την απόκτηση πλοίων σε τιμές έως 50 ή ακόμα και έως 70% κάτω από την αρχική τιμή αγοράς των πλοίων. Αυτή η πραγματικότητα είναι, μεταξύ άλλων, που επιτείνει την ανησυχία των Γερμανών εφοπλιστών για «από-γερμανισμό» της ναυτιλίας της χώρας.

Κατά τον κ. Hartmann αυτός είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι «εάν οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στον χώρο της ναυτιλίας δεν έχουν έδρα στην Γερμανία, τότε μειώνεται και ο βαθμός σχέσης τους και με την γερμανική ναυπηγική βιομηχανία», η οποία προσφέρει εργασία σε σχεδόν 70.000 άτομα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.