Προς γενίκευση ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας

Προς γενίκευση ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας

217
Προς γενίκευση ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας

Νέο, ισχυρό πλήγμα για το παγκόσμιο εμπόριο από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να τεθούν σε ισχύ δασμοί ύψους 25% σε 818 κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, η αξία των οποίων αγγίζει τα $34 δις. Τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο ανήκουν, κυρίως, στην κατηγορία του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Καθώς φαίνεται, όμως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα αρκεστεί σε αυτήν την κίνηση, καθώς έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Τραμπ ότι σε λίγες ημέρες θα υπάρξουν πρόσθετοι δασμοί ύψους $16 δις σε κινεζικά προϊόντα, χωρίς να αποκλείεται το συνολικό ποσό των δασμών να αγγίξει ακόμα και τα $500 δις.

Άμεση υπήρξε η αντίδραση της Κίνας, που έχει χαρακτηρίσει τις εξελίξεις ως «τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία». Συγκεκριμένα, η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή φόρων σε 545 αμερικανικής παραγωγής προϊόντα, αξίας επίσης $34 δις, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται αγροτικά προϊόντα, αλλά και προϊόντα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Το Πεκίνο διαμηνύει στην Ουάσινγκτον ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς και ότι κάθε φορά που οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, θα απαντά και το ίδιο με ισόποσης αξίας δασμούς σε αμερικανικά εισαγόμενα αγαθά. Ωστόσο, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ σε δήλωσή του σημείωσε πως «κανείς δεν πρόκειται να βγει κερδισμένος από την διεξαγωγή ενός εμπορικού πολέμου».

Αντίδραση, όμως, στην επιβολή νέων δασμών υπήρξε και από την Μόσχα, λίγες ημέρες πριν την συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στις 16 Ιουλίου στο Ελσίνκι. Συγκεκριμένα η Μόσχα ανακοίνωσε την αύξηση των δασμών σε αμερικανικά προϊόντα, ύψους έως και 40%, που αφορούν, κυρίως, προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα, εξοπλισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και προϊόντα οπτικών ινών.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι υφιστάμενοι δασμοί για το τρέχον έτος θα κοστίσουν από 0,1% έως 0,3% στην ετήσια οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. Από την άλλη, αναλυτές εκτιμούν πως και η οικονομία των ΗΠΑ θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα, καθώς μοιάζει προς το παρόν οι αμερικανικές εταιρείες να είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις εμπορικές εχθροπραξίες μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι από την πλευρά της η Γερμανία και η καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ ανησυχούν από τις «εχθροπραξίες» ΗΠΑ-Κίνας και καθώς υπάρχει φόβος πλήγμα να δεχτεί και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, μία εκ των ατμομηχανών της γερμανικής οικονομίας, επιχειρείται με κάθε τρόπο να αποφευχθεί μία έναρξη εμπορικού πολέμου μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.