Ηνωμένο Βασίλειο: Ελεύθερες οι εξαγωγές βοείου κρέατος προς στην Κίνα μετά από...

Ηνωμένο Βασίλειο: Ελεύθερες οι εξαγωγές βοείου κρέατος προς στην Κίνα μετά από 20 χρόνια

45
Ηνωμένο Βασίλειο: Ελεύθερες οι εξαγωγές βοείου κρέατος προς στην Κίνα μετά από 20 χρόνια

Η Κίνα τερμάτισε την εικοσαετή απαγόρευση εισαγωγών βοείου κρέατος από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση την Τετάρτη 27 Ιουνίου. Επισημαίνεται ότι ο ασιατικός γίγαντας είχε επιβάλλει την εν λόγω απαγόρευση κατά την δεκαετία του 1990 μετά την εμφάνιση της νόσου των «τρελών αγελάδων».

Η συμφωνία των δύο χωρών αναφορικά με εμπορευματικές ροές βοείου κρέατος αποτελεί απόρροια χρόνιων διαπραγματεύσεων των δύο μερών όπως επεσήμαναν υψηλόβαθμα στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης. Από την πλευρά της, η βρετανική κυβέρνηση τόνισε ότι η συμφωνία θα αποφέρει έσοδα περίπου £250εκατ. τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους εξαγωγείς βοείου κρέατος του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξάγει τρόφιμα και ποτά αξίας £560 εκατ. προς τη Κίνα, γεγονός που την καθιστά την όγδοη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά αναφορικά με τέτοιου είδους προϊόντα. Παράλληλα κυβερνητικές πηγές από το Ηνωμένο Βασίλειο τόνισαν ότι η συμφωνία-ορόσημο θα «ξεκλειδώσει» την δυναμική του γεωργικού τομέα της χώρας και θα δημιουργήσει νέες εμπορικές συμμαχίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας Κίνας-Ηνωμένου Βασιλείου έρχεται δύο μόλις μέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας για άρση της απαγόρευσης εξαγωγών βοείου κρέατος από την Γαλλία προς τον κινεζικό Δράκο, η οποία είχε επιβληθεί δέκα χρόνια πριν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.