Το λιμάνι του Λος Άντζελες πλήττεται από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο

Το λιμάνι του Λος Άντζελες πλήττεται από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο

132
Το λιμάνι του Λος Άντζελες πλήττεται από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο

Οι δασμοί στις εισαγωγές προϊόντων που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσαν να επηρεάσουν έως και το 15% των εμπορευματικών αγαθών που μεταφέρονται μέσω του θαλάσσιου λιμένα του Λος Άντζελες από τη στιγμή που αυτοί τεθούν σε ισχύ, δήλωσε ο Gene Seroka, Διευθύνων Σύμβουλος του λιμένα, στο Reuters.

Παράλληλα ο κ. Seroka τόνισε ότι κατά το τελευταίο δίμηνο, οι εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα μέσω των αμερικανικών λιμένων έχουν μειωθεί κατά 3,8% τον Απρίλιο και κατά 8,7% τον Μάιο.

Κατά το 2017, το λιμάνι του Λος Άντζελες αποτέλεσε το κορυφαίο αμερικανικό λιμάνι μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, η συνολική εμπορική κίνηση του λιμένα για το 2017 έφτασε σε αξία τα $284 δις , εκ των οποίων τα $145 δις προήλθαν απευθείας από το δια θαλάσσης εμπόριο με τον ασιατικό γίγαντα.

Σύμφωνα με τον κ. Seroka κατά την περίοδο του καλοκαιριού το λιμάνι παρουσιάζει παραδοσιακά αναπτυγμένη δραστηριότητα, ωστόσο φέτος ενισχύονται ολοένα και περισσότερο οι φωνές αρκετών εισαγωγέων και πρακτόρων αλλά και ναυτιλιακών εταιρειών οι οποίοι αναβάλουν τις εισαγωγές με σκοπό να αποφύγουν τους δασμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα η MSC ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει μία από τις τακτικές γραμμές της στον Ειρηνικό Ωκεανό, η οποία παρέχεται σε συνεργασία με τον επίσης κολοσσό μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, Maersk.

Φαίνεται λοιπόν ότι η υπεροψία του Αμερικανού Προέδρου, όσον αφορά τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο για τον οποίον έχει συντελέσει τα μέγιστα, θα έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, με το λιμένα του Λος Άντζελες να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα καθώς έχει ήδη πληγεί αρκετά από τις εμπορικές κυρώσεις Τραμπ.

Φωτό: Tobias Wahlqvist/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.