Οι νέοι κομβικοί λιμένες στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι νέοι κομβικοί λιμένες στην Ερυθρά Θάλασσα

433
Οι νέοι κομβικοί λιμένες στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο Πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Abiy Ahmed, βρέθηκε πρόσφατα στην Σομαλία όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας, Mohamed Abdullahi Farmaajo.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, τέθηκαν επί τάπητος η ενίσχυση του εμπορίου και η προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων για την καταπολέμηση της φτώχειας γύρω από το Κέρας της Αφρικής.

Στο πλαίσιο αυτό οι δύο ηγέτες μετά την συνάντηση που είχαν εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία δεσμεύτηκαν να εργαστούν στην ανάπτυξη υποδομών για την αποτελεσματικότερη διασύνδεση των δύο χωρών. Πιο συγκεκριμένα υπογράμμισαν στην κοινή τους δήλωση την πρόθεσή τους να επενδύσουν από κοινού για την ανάπτυξη τεσσάρων θαλάσσιων λιμένων στην Ερυθρά Θάλασσα, χωρίς ωστόσο να γίνεται γνωστό ποιους λιμένες αφορά η εν λόγω επένδυση.

Συγκεκριμένα στη δήλωση αναφέρεται: «Οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν να επενδύσουν περαιτέρω στους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας και της παροχής διαθαλάσσιων υπηρεσιών, συγκεκριμένα σε λιμένες της ηπείρου οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετούν τόσο τον Ινδικό Ωκεανό όσο και τη Ερυθρά Θάλασσα».

Επισημαίνεται ότι οι ακτές του Κέρατος της Αφρικής στην Ερυθρά Θάλασσα που εκτείνονται βόρεια της Σομαλίας μέσα από το Τζιμπουτί προς την Διώρυγα του Σουέζ, αναπτύσσονται ήδη με λιμάνια που «ανήκουν» ή διοικούνται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, ενώ η Τουρκία και το Κατάρ καλοβλέπουν επίσης τον δυναμικό τους επεκτατισμό στον μέχρι πρόσφατα ανεκμετάλλευτο γεωγραφικό αυτό χώρο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.