Καναδάς: Προβλέψεις για αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου μέχρι το 2035

Καναδάς: Προβλέψεις για αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου μέχρι το 2035

122
Καναδάς: Προβλέψεις για αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου μέχρι το 2035

H παραγωγή πετρελαίου του Καναδά εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 33% έως το 2035, οδηγούμενη σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από την αύξηση της παραγωγής πετρελαιοφόρου άμμου που συναντάται στη χώρα.

Στην ετήσια έκθεσή της η Καναδική Ένωση Παραγωγών Πετρελαίου (CAPP), προειδοποιεί παράλληλα ότι η αδυναμία του Καναδά να κατασκευάσει νέους αγωγούς εξαγωγής αργού πετρελαίου καθώς επίσης και η ανικανότητα θέσπισης ενός σαφούς και μακροπρόθεσμου νομοθετικού πλαισίου σχετικά με θέματα εκμετάλλευσης «μαύρου χρυσού», έχει εξασθενίσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

Ο CEO της CAPP ανέφερε στα τοπικά μέσα ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο ανταγωνισμός για επενδύσεις κεφαλαίων είναι τεράστιος και ο Καναδάς αδυνατεί να ακολουθήσει. Παράλληλα πρόσθεσε ότι παρά τις όποιες προκλήσεις, η παραγωγή αργού πετρελαίου της χώρας αναμένεται να αυξηθεί σε 5,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2035, όταν η ημερήσια παραγωγή για το 2017 κινήθηκε στα 4,2 εκατ. βαρέλια.

Επισημαίνεται ότι ο Δυτικός Καναδάς αντιπροσωπεύει περίπου το 95% της πετρελαϊκής παραγωγής της χώρας, με τον μεγαλύτερο όγκο να προέρχεται από την παραγωγή πετρελαιοφόρου άμμου της Αλμπέρτα. Ωστόσο η έξοδος oil majors διεθνούς φήμης από την αγορά του Καναδά εγείρει αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορεί η χώρα να ανταγωνιστεί τα αμερικανικά shale plays.

Πράγματι οι δαπάνες κεφαλαίου για πετρελαϊκά έργα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 38% στα $120 δις το 2017 όταν στον Καναδά μειώθηκαν κατά $34,6 δις σύμφωνα με την CAPP.

Τέλος όπως αναφέρει το Reuters οι προσπάθειες για την κατασκευή αγωγών πετρελαίου με σκοπό τη διείσδυση του Καναδά στις αγορές και της Ινδίας φαίνεται πως έχουν πέσει επίσης στο κενό.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.