Δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απωλειών για την Etihad Airways

Δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απωλειών για την Etihad Airways

98
Δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απωλειών για την Etihad Airways

H Etihad Airways σημείωσε απώλειες $1,52 δις για το οικονομικό έτος 2017, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018. Επισημαίνεται ότι είναι η δεύτερη συνεχή χρονιά όπου ο αεροπορικός κολοσσός καταγράφει απώλειες, καθώς και το 2016 η εταιρεία είχε ζημίες $1,95 δις.

Ο CEO της εταιρείας κ. Peter Baumgartner χαρακτήρισε τα αποτελέσματα αυτά ως μια «σημαντική βελτίωση» καθώς για το 2017 η Etihad είχε αυξημένα κόστη για καύσιμα, τα οποία άγγιξαν τα $337 εκατ. Επιπλέον οι «φτωχές» επιδόσεις των θυγατρικών της, Alitalia και Air Berlin, συνέβαλαν σημαντικά στην διαμόρφωση των οικονομικών αυτών αποτελεσμάτων, όπως αναφέρει το Arab News.

Από την άλλη πλευρά ο αριθμός επιβατών που προτίμησαν την αεροπορική εταιρεία με έδρα το Άμπου Ντάμπι για την διά αέρος μεταφορά τους, αυξήθηκαν ελάχιστα από 18,5 εκατομμύρια σε 18,6 εκατομμύρια.

Παράλληλα και οι άλλες δύο μεγάλες αεροπορικές της Μέσης Ανατολής, Emirates Airline και Qatar Airways, παρουσίασαν μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης για το 2017, σαφώς καλύτερο ωστόσο απ’ ότι η Etihad. Επισημαίνεται ότι κατά την περασμένη δεκαετία, τόσο η Etihad Airways όσο και οι Emirates Airline και Qatar Airways, παρουσίαζαν κάθε χρόνο διψήφιο αριθμός ανάπτυξης, αναζωπυρώνοντας τις καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό από τους Αμερικανούς «αντιπάλους» τους, όπως αναφέρει το Forbes.

Σύμφωνα ωστόσο με τον κ. Saj Ahmad, επικεφαλής αναλυτής της Strategic Aero Research, θα χρειαστούν περίπου τρία με τέσσερα χρόνια ώστε η Etihad Airways να παρουσιάσει ξανά κερδοφορία. Τέλος πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι η Etihad βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή ώστε να αναστείλει ή ακόμα και να ακυρώσει μερικές από τις παραγγελίες της αεροσκαφών τύπου Boeing 777X που έχει δρομολογήσει.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.