Την έξοδό της από τη ναυτιλία επιζητά η Deutsche Βank

Την έξοδό της από τη ναυτιλία επιζητά η Deutsche Βank

207
Την έξοδό της από τη ναυτιλία επιζητά η Deutsche Βank

H Deutsche Bank προχωρά στην πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων του ναυτιλιακού κλάδου αξίας $1 δις.

Όπως αναφέρει το Reuters, έντονο ενδιαφέρον για την εξαγορά του εν λόγω χαρτοφυλακίου έχουν εκφράσει οι επενδυτικές εταιρείες Oak Hill Advisors και Varde με τα εμπλεκόμενα μέρη ωστόσο να αρνούνται να σχολιάσουν τις «φήμες».

Επισημαίνεται ότι ο γερμανικός κολοσσός επιδιώκει τα τελευταία χρόνια να μειώσει την έκθεσή του στην δανειοδότηση του ευρύτερου ναυτιλιακού κλάδου, όπως για παράδειγμα την χρηματοδότηση για την ανάπτυξη λιμενικών εγκαταστάσεων. Όπως επισημαίνει το Reuters, μέχρι τα τέλη του περασμένου Μαρτίου, τα δάνεια προς τον ευρύτερο ναυτιλιακό κλάδο ανέρχονταν στα $4,1 δις εκ των οποίων τα $3,3 δις αφορούσαν την χρηματοδότηση πλοίων.

Η Deutsche Bank αποσκοπεί στην πλήρη αναδιαμόρφωσή της και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η μείωση του προσωπικού της τράπεζας από 97.000 εργαζομένους σε λιγότερο από 90.000.

Ο Christian Sewing, CEO της Deutsche Bank, o οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Απρίλιο, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ο γερμανικός κολοσσός αναμένεται να μειώσει την επενδυτική του δραστηριότητα σε διεθνές επίπεδο με στόχο να επικεντρωθεί στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά από τρία συναπτά έτη απωλειών.

Από την άλλη πλευρά, άλλοι τραπεζικοί όμιλοι έχουν αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον τους για τον ναυτιλιακό κλάδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γερμανική HSH Nordbank που υπήρξε για πολλά χρόνια ο μεγαλύτερος χρηματοδότης νεότευκτων πλοίων και η οποία αποσκοπεί στο να αγοράσει ναυτιλιακά δάνεια άλλων τραπεζών, όπως επίσης και να διευρύνει τις επενδύσεις της στον κλάδο.

Tέλος υπενθυμίζεται ότι η HSH Nordbank τα προηγούμενα χρόνια χρειάστηκε δύο bailouts λόγω του υψηλού ρίσκου του χαρτοφυλακίου της ναυτιλιακών δανείων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.