Πρωτοφανές: Η Βενεζουέλα στρέφεται προς τις εισαγωγές αργού πετρελαίου

Πρωτοφανές: Η Βενεζουέλα στρέφεται προς τις εισαγωγές αργού πετρελαίου

214
Πρωτοφανές: Η Βενεζουέλα στρέφεται προς τις εισαγωγές αργού πετρελαίου

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας σχεδιάζει να εισάγει αργό πετρέλαιο προκειμένου να το χρησιμοποιήσει στα διυλιστήριά της για να παράγει καύσιμα.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο γεγονός, καθώς η Βενεζουέλα έχει δικά της αποθέματα πετρελαίου, τα μεγαλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο, και αυτό στο παρελθόν την καθιστούσε αυτοδύναμη χωρίς να εξαρτάται από εισαγωγές.

Ωστόσο, λόγω  των μεγάλων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας, PDVSA, δεν είναι δυνατόν να αντληθεί πετρέλαιο από τα κοιτάσματα που διαθέτει η εταιρεία προκειμένου να μπορέσει να εξυπηρετήσει την εξαγωγική της δραστηριότητα.

Την ίδια ώρα ο ενεργειακός όμιλος ConocoPhillips, με έδρα στο Τέξας έχει προχωρήσει σε κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει η PDVSA στην Καραϊβική, λόγω μη αποπληρωμής οφειλών ύψους $2 δις από μέρους της τελευταίας.

Το γεγονός αυτό έχει περιορίσει σημαντικά την ικανότητα της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας να εξάγει πετρέλαιο προς την ασιατική αγορά.

Εφόσον εισαχθεί αργό πετρέλαιο στη Βενεζουέλα από άλλες χώρες τότε εκτιμάται ότι μπορεί να παραχθούν από τα διυλιστήρια της χώρας έως και 57.000 βαρέλια/ημέρα εντός του Ιουνίου. Η συγκεκριμένη παραγωγή πετρελαίου θα συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην εκπλήρωση των συμβολαίων για μεταφορές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα προς τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.