Ο κινεζικός δράκος αποσκοπεί στη συμμετοχή της Ζιμπάμπουε στο «Belt and Road...

Ο κινεζικός δράκος αποσκοπεί στη συμμετοχή της Ζιμπάμπουε στο «Belt and Road Initiative»

93
Ο κινεζικός δράκος αποσκοπεί στη συμμετοχή της Ζιμπάμπουε στο «Belt and Road Initiative»

Ζιμπάμπουε και Κίνα υπέγραψαν την Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 μνημόνιο συνεργασίας ύψους $1 δις για την από κοινού κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής χάλυβα στην Ζιμπάμπουε, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να παράγει έως 2 εκατ. τόνους χάλυβα ετησίως.

Επισημαίνεται ότι το εν λόγω μνημόνιο υπεγράφη στο πλαίσιο του τετραήμερου Zimbabwe-China Business Forum που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, Χαράρε. Όπως αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, κινεζική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Che Jun, γραμματέα του Zhejiang Provincial Committee of the Communist Party of China (CPC), ταξίδεψε μέχρι την Χαράρε με σκοπό να ερευνήσει επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες αλλά και να βοηθήσει στο να στραφεί η οικονομία της Ζιμπάμπουε προς την βιομηχανική παραγωγή.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι δύο χώρες συσφίγγουν περαιτέρω τις οικονομικές τους σχέσεις μετά και την επίσκεψη του Προέδρου της Ζιμπάμπουε, Emmerson Mnangagwa, στην Κίνα τον περασμένο Απρίλιο, κατά τη διάρκεια της οποίας υπεγράφησαν μια σειρά επενδυτικών και επιχειρηματικών συμφωνιών.

Όπως ανέφερε ο κ. Che σε κινεζικά μέσα, η επαρχία Zhejiang είναι πρόθυμη να ενισχύσει τις επενδύσεις στην Ζιμπάμπουε με σκοπό να συμμετάσχει και αυτή ενεργά στο φιλόδοξο σχέδιο της Κίνας «Belt and Road Initiative». Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2017, το εμπόριο μεταξύ της παράκτιας κινεζικής επαρχίας Zhejiang με την Ζιμπάμπουε ανήλθε στα $160 εκατ., αποτελώντας το 12% του διμερούς εμπορίου Κίνας-Ζιμπάμπουε.

Όσον αφορά το νέο εργοστάσιο παραγωγής χάλυβα, ο γραμματέας του Υπουργείου Μεταλλευτικής Ανάπτυξης της Ζιμπάμπουε, Munesu Munodawafa, δήλωσε στο Xinhua ότι οι μελέτες για το έργο θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου 2018 και πρόσθεσε ότι το project αναμένεται να δημιουργήσει 3.000 νέες θέσεις εργασίας.

Τέλος, τονίζεται ότι στην εναρκτήρια δήλωση του στο Zimbabwe-China Business Forum, ο Πρόεδρος Mnangagwa κάλεσε και άλλες κινεζικές επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τις τεράστιες επενδυτικές δυνατότητες της αφρικανικής χώρας, γεγονός το οποίο αντανακλά την αλληλεπίδραση σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο η οποία επιδιώκεται αμφότερα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.