Ποιές είναι οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου;

Ποιές είναι οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου;

148
Ποιές είναι οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου;

Οι ΗΠΑ κατάφεραν να «εκθρονίσουν» το Χονγκ Κονγκ και να βρεθούν στην κορυφή των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου για το 2018 χάρη στην ραγδαία οικονομική της ανάπτυξη και το «γόνιμο» επιχειρηματικό περιβάλλον που ενθαρρύνει και προωθεί τις τεχνολογικές και επιστημονικές καινοτομίες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του IMD World Competitiveness Center, το οποίο εδρεύει στην Ελβετία.

Το Χονγκ Κονγκ «περιορίστηκε» στη δεύτερη θέση των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου καθώς επέδειξε ισχυρή κυβερνητική και επιχειρηματική αποδοτικότητα ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε η Σιγκαπούρη. Την πεντάδα συμπληρώνουν η Ολλανδία και η Ελβετία, η οποία για το 2018 «έπεσε» τρεις θέσεις κυρίως λόγω των μειωμένων εξαγωγών της.

Σύμφωνα με το IMD World Competitiveness Center, οι ΗΠΑ, οι οποίες αναρριχήθηκαν στην κορυφή της σχετικής λίστας για πρώτη φορά από το 2015, ξεχώρισαν για την αύξηση των επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, για την ανάπτυξη επιστημονικών υποδομών και για την βελτίωση των δημόσιων οικονομικών τους.

Παράλληλα αξιοσημείωτη βελτίωση αναφορικά με την οικονομία τους σημείωσαν η Αυστρία, η οποία ανέβηκε επτά «σκαλοπάτια» σκαρφαλώνοντας στην 18η θέση, όπως επίσης και η Κίνα η οποία βρέθηκε στην 13η θέση μεταξύ των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου.

Επισημαίνεται ότι το IMD, το οποίο δημοσιεύει την σχετική λίστα από το 1989, χρησιμοποίησε για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων αυτών, 258 δείκτες οι οποίοι αφορούν τις οικονομικές επιδόσεις κάθε χώρας όπως για παράδειγμα την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων και των υποδομών, την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης κάθε χώρας, ενώ παράλληλα βασίστηκε και σε δεδομένα που σχετίζονται με το εμπόριο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.