Η Νιγηρία εξετάζει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάταση της παραγωγής κακάο

Η Νιγηρία εξετάζει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάταση της παραγωγής κακάο

57
Η Νιγηρία εξετάζει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάταση της παραγωγής κακάο

Τα τελευταία χρόνια ο γεωργικός τομέας της Νιγηρίας, ο οποίος ήταν ο κινητήριος μοχλός της οικονομίας της την τελευταία δεκαετία και απασχολούσε το 70% του πληθυσμού της χώρας, έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι βασική αιτία γι’ αυτό αποτελεί το γεγονός ότι η Νιγηρία πλέον εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό οικονομικά από την παραγωγή πετρελαίου. Η μεταβλητότητα όμως που παρουσιάζουν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχει αναγκάσει τον Πρόεδρο Muhammadu Buhari να στρέφεται προς την εκ νέου αναζωογόνηση του γεωργικού κλάδου με σκοπό την διαφοροποίηση της οικονομίας της αφρικανικής χώρας.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για την ανάπτυξη της παραγωγής κακάο με την  Cocoa Association of Nigeria (CAN) να περιγράφει ένα δεκαετές πλάνο δράσης για την ενίσχυση της παραγωγής. «Έχουμε προτείνει αξιέπαινες οδηγίες που μπορούν να αλλάξουν την παραγωγή του κακάο στη Νιγηρία», δήλωσε ο πρόεδρος της CAN Sayina Riman και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι αυτές οι συστάσεις θα εφαρμοστούν πιστά προς το συμφέρον του κλάδου». Παράλληλα ο κ. Riman επεσήμανε ότι καθώς τα αποθέματα πετρελαίου αυξάνονταν, η παραγωγή κακάο από το την δεκαετία του 1970 και μετά άρχισε να συρρικνώνεται παρά το γεγονός ότι μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο αποτελούσε την κύρια πηγή κρατικών εσόδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραγωγή κακάο της Νιγηρίας για το 2016 ανήλθε στα 237.000 τόνους όταν για το ίδιο χρονικό διάστημα η Ακτή Ελεφαντοστού παρήγαγε 1,47 εκατ. τόνους και η Γκάνα 859.000 τόνους κακάο σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά της η Ranjana Bhattacharjee του Διεθνούς Ινστιτούτου Τροπικής Γεωργίας (IΙTA) στο Ibadan ανέφερε ότι οι προοπτικές είναι εξαιρετικά ευοίωνες για τον συγκεκριμένο κλάδο στην Νιγηρία και ότι οι αγρότες μπορούν να βοηθηθούν από μια συντονισμένη δράση ώστε να αυξήσουν την παραγωγή κακάο από 300 κιλά ανά εκτάριο σε 800 με στόχο να αυξήσουν παράλληλα και το εισόδημα τους. Από την άλλη πλευρά ειδικοί ερευνητές και γεωπόνοι της χώρας θεωρούν ότι η παραγωγή μπορεί να ενισχυθεί μέσω βελτιωμένων λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων αλλά και μέσω νέων μεθόδων καλλιέργειας.

Tέλος να επισημανθεί ότι η χώρα της Αφρικής διέθετε στο παρελθόν περισσότερα από 20 εργοστάσια επεξεργασίας κακάο, ωστόσο λόγω «φτωχής» παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα ο αριθμός των εγκαταστάσεων αυτών μειώθηκε αισθητά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.