Ανέλκυση ναυαγίων στην Ελλάδα: Το νέο νομοθετικό πλαίσιο

Ανέλκυση ναυαγίων στην Ελλάδα: Το νέο νομοθετικό πλαίσιο

821
Ανέλκυση ναυαγίων στην Ελλάδα: Το νέο νομοθετικό πλαίσιο

Μετά από 32 χρόνια ξεκίνησε την Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 η ανέλκυση του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Corfu Island» από τον βυθό της θάλασσας, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Υπενθυμίζεται ότι η ανέλκυση του «Corfu Island» εντάσσεται στο πλαίσιο της επιχείρησης  που έχει αναθέσει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη Δημόσια Αρχή Λιμένα για την ανέλκυση των ναυαγισμένων πλοίων από το βυθό, ώστε να πάψουν τα ναυάγια να επιβαρύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον.

DSC_9111

 

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ξεκινάμε μια πρωτόγνωρη μεγάλη επιχείρηση ανέλκυσης των ναυαγίων από τις θάλασσες του Πειραιά και της Ελευσίνας και διερωτώμεθα γιατί τόσα χρόνια δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να τα βγάλει και γιατί δεν κλήθηκαν οι ασφαλιστικές εταιρίες να πληρώσουν την ανέλκυσή τους. Η ανέλκυση αυτή γίνεται χωρίς καμία επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου. Η εντολή του πρωθυπουργού είναι να καθαρίσει ο Πειραιάς και η Ελευσίνα από τα ναυάγια και από τα εγκαταλειμμένα και επικίνδυνα πλοία στις ακτές αυτών των περιοχών».

 

Παράλληλα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προανήγγειλε την θέσπιση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για την ανέλκυση ναυαγίων το οποίο θα έχει σαν αποτέλεσμα την προστασία του περιβάλλοντος και θα αναγκάζει τις ασφαλιστικές εταιρείες να πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε περίπτωση που κάποιο ατύχημα συμβεί στα ελληνικά ύδατα.

Τέλος από την πλευρά του ο επικεφαλής της Δημόσιας Αρχής Λιμένος Δημοσθένης Μπακόπουλος, διαβεβαίωσε ότι το λιμάνι του Πειραιά θα καθαρίσει από τα ναυάγια τα οποία αποτελούν «περιβαλλοντικό έγκλημα», όπως τα χαρακτήρισε για τους κατοίκους του Αργοσαρωνικού.

Φωτό:  hcg.gr

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.