Πρόεδρος Τραμπ: Η πολιτική του θα ταρακουνήσει τις ενισχυμένες εμπορευματικές ροές των...

Πρόεδρος Τραμπ: Η πολιτική του θα ταρακουνήσει τις ενισχυμένες εμπορευματικές ροές των ΗΠΑ;

123
Πρόεδρος Τραμπ: Η πολιτική του θα ταρακουνήσει τις ενισχυμένες εμπορευματικές ροές των ΗΠΑ;

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών καθώς οι εξαγωγές για τον μήνα Απρίλιο έσπασαν κάθε ρεκόρ, οδηγούμενες κυρίως από τις δια θαλάσσης εισαγωγές βιομηχανικών υλικών και προϊόντων αλλά και σόγιας, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο αναφέρει ότι το εμπορικό έλλειμμα της χώρας μειώθηκε κατά 2,1% στα $46,2 δις στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Σεπτέμβριο του 2017. Παράλληλα σύμφωνα με το Reuters, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ για τον Απρίλιο, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό, κινήθηκε χαμηλότερα από τον μέσο όρο του πρώτου τριμήνου που άγγιξε τα $82,5 δις.

Επισημαίνεται ότι μια ενδεχόμενη σταθερότητα στο πραγματικό εμπορικό έλλειμμα (όταν προσαρμόζεται σε αυτό ο πληθωρισμός) κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα μπορούσε να συμβάλλει στο ΑΕΠ της χώρας, κάτι το οποίο δεν συνέβη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Ωστόσο, η εμπορική πολιτική του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία ενισχύει ολοένα τον προστατευτισμό μέσω των δασμών που έχει επιβάλλει στις εισαγωγές προϊόντων από ένα πλήθος κρατών (Κίνα, ΕΕ, Μεξικό), εγείρει πολλούς προβληματισμούς για την εμπορική άνθηση των ΗΠΑ αφού ναι μεν θα επιδράσει αρνητικά στη μεταφορά προίόντων και αγαθών κυρίως με containers αλλά θα ενισχύσει την τοπική παραγωγή που έχει ανάγκη απο πρώτες ύλες που σίγουρα θα εισάγονται κυρίως από την Ασία και την Ωκεανία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.