Οικογένεια Λύρα: Υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης

Οικογένεια Λύρα: Υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης

3564
Οικογένεια Λύρα: Υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης
Αριστερά: Ο κ. Ιωάννης Μάρκου Λύρας, εκ μέρους των οικογενειών Μάρκου και Κωνσταντίνου Λύρα, παραλαμβάνει το βραβείο από την κα Μαίρη Κρέστα, General Manager στην Ελλάδα της Tototheo Maritime. Δεξιά: Πηγή: Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών.

Τα βραβεία «Ευκράντη» που διοργανώνουν κάθε χρόνο τα Ναυτικά Χρονικά, με την αρωγή και τη στήριξη του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη, απονεμήθηκαν για δέκατη συνεχόμενη χρονιά την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά.

Το βραβείο κοινωνικής προσφοράς από ναυτιλιακή προσωπικότητα ή φορέα απονεμήθηκε στην Οικογένεια Λύρα (Απόγονοι Ιωάννου Μάρκου Λύρα, 1880-1926), για τη μακροχρόνια κοινωνική δράση της Οικογένειας.

Για το βραβείο ψήφισαν τα μέλη του Κέντρου Ναυτιλιακής Ιστορίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης, τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, καθώς και τακτικοί αρθρογράφοι των Ναυτικών Χρονικών.

Η οικογένεια Λύρα (απόγονοι του καπτ. Ιωάννου Μάρκου Λύρα) κατάγεται από τις Οινούσσες. Οι ναυτιλιακές δραστηριότητές της ξεκινούν με τον Μάρκο Ιωάννου Λύρα (περ. 1850-1940), που είχε το προσωνύμιο «Μπαρκέρης», ως κάτοχος του μεγαλύτερου, τότε, ιστι- οφόρου των Οινουσσών. Οι ναυτιλιακές δραστηριότητες της οικογένειας συνεχίστηκαν από τον Ιωάννη Μάρκου Λύρα (1880-1926) και μετέπειτα από τους γιους του Μάρκο (1906-1981) και Κώστα (1910-2003).

Το 1936 τα αδέλφια, μαζί με τον γαμπρό τους, σύζυγο της αδελφής τους Αγγέλας, Γεώργιο Νικολάου Λύρα (1903-1974), ανοίγουν το πρώτο οινουσσιώτικο ναυτιλιακό γραφείο στο Λονδίνο. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο θα απολέσουν δύο εκ των ατμοπλοίων τους: το «Γαλαξίας» (1940) και το «Γρανικός» (1943). Λόγω της απώλειας των πλοίων τους και μετά τον πόλεμο θα αγοράσουν ένα από τα 100 Λίμπερτυ. Μετέπειτα, η ανάπτυξη της ναυτιλιακής τους επιχείρησης βασίστηκε σε εκτεταμένο πρόγραμμα ναυπηγήσεων. Τη δεκαετία του 1980 τα ηνία των επιχειρήσεων ανέλαβε η τέταρτη γενιά: οι Γιάννης Μάρκου Λύρας (1949), Γιάννης Κώστα Λύρας (1951) και Δημήτρης Κώστα Λύρας (1958). Από τη δεκαετία του 1940 μέχρι και τον θάνατό τους οι Μάρκος και Κώστας Λύρας υπήρξαν επιφανή μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας σε Αθήνα και Λονδίνο, με σημαντικότατη κοινωνική προσφορά αλλά και παρουσία στα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης του ελληνικού και του διεθνούς εφοπλισμού. Ο Μάρκος Ι. Λύρας υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας και μέλος του ΔΣ του The London P&I Club, ενώ ο Κώστας Ι. Λύρας υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών.

Τη σκυτάλη στα ναυτιλιακά fora συνέχισε και η επόμενη γενιά. Ο Γιάννης Μ. Λύρας, ως πρόεδρος του The London P&I Club, αποτελεί σήμερα τον μακροβιότερο εν ενεργεία Έλληνα πρόεδρο σε διεθνή αλληλασφαλιστικό οργανισμό, ενώ έχει μακρά προσφορά από θέσεις υψηλής ευθύνης, ως αντιπρόεδρος του Committee από το 1999, επί σειρά ετών διευθυντής στο Baltic Exchange, καθώς και ως πρόεδρος στο Hellenic Mutual War Risks Association. Ο Γιάννης Κ. Λύρας υπήρξε ο πρώτος Έλληνας πρόεδρος της ECSA, ενώ υπηρέτησε ως πρόεδρος της ΕΕΕ από το 1997 έως το 2003, για δύο θητείες, και ως σημαντικότατο μέλος του προεδρείου της για σειρά ετών. Ο Δημήτρης Λύρας διατελεί Council Member της INTERTANKO.

Ωστόσο, η οικογένεια Λύρα χαρακτηρίζεται από υψηλή αίσθηση κοινωνικής ευθύνης. Η στήριξή της είναι σημαντική προς το Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «Η Αργώ», βοηθώντας στην ανέγερση οικοτροφείου και μονάδας ημερήσιας φροντίδας. Εις μνήμην του Μάρκου Ι. Λύρα, το The Lyras Family Charitable Trust προσέφερε σημαντική οικονομική αρωγή για τη δημιουργία του «Marcos Lyras Pediatric and Surgical Unit» στο King’s College Hospital (Νότιο Λονδίνο), ενώ σημαντική είναι και η προσφορά της οικογένειας στο έργο του Osteopathic Centre for Children. Επιπλέον, μεγάλη υπήρξε και η δωρεά της οικογένειας Λύρα προς το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

Επίσης, ο Γιάννης Κ. Λύρας όσο και ο Γιάννης Μ. Λύρας, όπως και οι γονείς τους, έχουν επιλέξει να βρίσκονται κοντά στις ανάγκες της ελληνορθόδοξης εκκλησίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Λονδίνο. Αξιοσημείωτη είναι και η προσφορά προς την ελληνική εκπαίδευση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δωρεά για το 2ο Γυμνάσιο Κηφισιάς από τον Γεώργιο Ν. Λύρα. Επιπλέον, σημαντική είναι η παρουσία και η γενναιόδωρη προσφορά των συζύγων της οικογένειας Λύρα, όπως στην περίπτωση της κ. Ευγενίας Λύρα, συζύγου του Ι. Μ. Λύρα, η οποία είναι μέλος της ΜΚΟ «Γιατροί Καρδιάς», αναγνωρισμένης για το εύρος των αγαθοεργών δράσεών της σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα. Η οικογένεια επίσης υποστηρίζει το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα «Οι Άγιοι Ανάργυροι»-«Ορθόδοξο Χωριό», το οποίο ιδρύθηκε από τον Μάρκο Νικολάου Λύρα.

 

Χορηγός Βραβείου:

Tototheo

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.