Εδώ και 50 χρόνια τα «Ποσειδώνια» χαράσσουν τη ρότα της παγκόσμιας ναυτιλίας

Εδώ και 50 χρόνια τα «Ποσειδώνια» χαράσσουν τη ρότα της παγκόσμιας ναυτιλίας

1478
Εδώ και 50 χρόνια τα «Ποσειδώνια» χαράσσουν τη ρότα της παγκόσμιας ναυτιλίας

Λίγες ημέρες έμειναν προτού τελεστούν τα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης «Ποσειδώνια 2018», ενός παγκοσμίου εμβέλειας γεγονότος, που εδώ και πέντε δεκαετίες διαμορφώνει την ατζέντα της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας. Η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της στο Athens Metropolitan Expo την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιουνίου.

Η αισιοδοξία της αγοράς αντανακλάται πλήρως στην φετινή 50ή επέτειο των Ποσειδωνίων, όπου καταγράφεται, όπως παρουσιάστηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ρεκόρ συμμετοχών και μεγάλη αύξηση στις κρατήσεις εκθεσιακού χώρου σε σχέση με την προ διετίας διοργάνωση.

20180531_122649

Μιλώντας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, που διοργανώθηκε στον Π.Ο.Ι.Α.Θ., ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής χαρακτήρισε τα «Ποσειδώνια» ως έναν διαχρονικό θεσμό «παγκόσμιας προβολής της ναυτιλίας μας, που συνιστά το καλύτερο παράδειγμα μιας δημιουργικής και παραγωγικής Ελλάδας». Ο υπουργός σημείωσε με έμφαση ότι τα τελευταία τρία χρόνια ο Πειραιάς αναδεικνύεται σε παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο, έχοντας εγκατασταθεί στον Πειραιά πάνω από 300 ναυτιλιακές και ναυλομεσιτικές εταιρείες. Επιπλέον, σημείωσε ότι αυξάνεται και το ναυτιλιακό συνάλλαγμα καταγράφοντας αύξηση 17%, για το 2017, αγγίζοντας τα συνολικά φθάνοντας στα €9,13 δις.  Ο υπουργός, όμως, δεν στάθηκε μονάχα στα των Ποσειδωνίων, αλλά αναφέρθηκε και στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της ελληνικής ναυτιλίας, δίνοντας την είδηση πως μετά το πέρας της έκθεσης θα ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος όπου θα τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα της σημαίας αλλά και του εργασιακού, που απασχολούν τα μέγιστα την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα.

20180531_123305

Στον δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ενώσεως των Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης χαρακτήρισε τα «Ποσειδώνια» ως το πιο αναγνωρισμένο διεθνές ναυτιλιακό φόρουμ», το οποίο καταφέρνει πάντα να παραμένει σύγχρονο και διαχρονικά επίκαιρο. Επίσης, τόνισε ότι «μετά από μία μακρά περίοδο ύφεσης, οι αγορές αρχίζουν να δίνουν θετικά σημάδια και τα Ποσειδώνια παρέχουν μία αξιόπιστη πλατφόρμα για την παρουσίαση των ναυτιλιακών καινοτομιών και την εκκίνηση νέων ή την ενίσχυση υφισταμένων επιχειρηματικών σχέσεων». Τελειώνοντας τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΕΕ τόνισε ότι είναι χρέος της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας να υπερασπιστεί έναντι κάθε πρόκλησης την διατήρηση της ναυτικής παράδοσης της χώρας αλλά και την παγκόσμια πρωτοκαθεδρεία της ελληνικής ναυτιλίας.

20180531_123520

Από την πλευρά του ο Δρ Γεώργιος Πατέρας, πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία των «Ποσειδωνίων» ως του μεγαλύτερου ναυτιλιακού γεγονότος στον κόσμο, καθώς και στο γεγονός ότι η ελληνική ναυτιλία με τα 4.727 πλοία χωρητικότητας 365 εκ. τόνων dw αποτελεί πόλο έλξης για την παγκόσμια ναυτιλιακή επιχειρηματική κοινότητα.

 

ΜώραληςΧαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος του Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο οποίος εξέφρασε την ευχή τα Ποσειδώνια σύντομα να επιστρέψουν στο μεγάλο λιμάνι, εκεί που είναι η φυσική τους πατρίδα.

 

 

 

20180531_122215(0)

Τέλος, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας «Εκθέσεις Ποσειδώνια ΑΕ», Θεόδωρος Βώκος παρουσίασε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία αλλά και ειδήσεις για την φετινή έκθεση.

 

 

Συγκεκριμένα, στα «Ποσειδώνια 2018»:

- θα συμμετέχουν 1.920 εκθέτες από 92 χώρες,

- 22 χώρες θα παρουσιάσουν στα εθνικά τους περίπτερα τα ναυτιλιακά τους προϊόντα,

- Βραζιλία και Πολωνία για πρώτη φορά θα συμμετέχουν με εθνικά περίπτερα,

η κρατική ναυτιλιακή εταιρεία του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και η International Maritime Industries, το νέο κολοσσιαίο ναυπηγείο της Saudi Aramco θα παρουσιάσουν τη νέα τους εταιρική ταυτότητα για πρώτη φορά παγκοσμίως στα «Ποσειδώνια»,

- η αύξηση στις κρατήσεις εκθεσιακού χώρου έχει αγγίξει το 16%,

- υπουργοί Ναυτιλίας από επτά χώρες θα δώσουν το «παρών» στην φετινή έκθεση,

- ξεπερνούν τα 40 τα προς διοργάνωση συνέδρια, παρουσιάσεις, ομιλίες και διασκέψεις για όλα τα κρίσιμα θέματα της ναυτιλιακής αγοράς, και

-  η διοργάνωση των «Ποσειδωνίων» εκτιμάται ότι αποφέρει στις τοπικές επιχειρήσεις των κλάδων της φιλοξενίας, της εστίασης, της διοργάνωσης εταιρικών εκδηλώσεων και μεταφορών συνολικά έσοδα άνω των €60 εκ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.