Σε επίπεδα ρεκόρ οι διεθνείς αποτιμήσεις για κεντρικές τράπεζες και κρατικά funds...

Σε επίπεδα ρεκόρ οι διεθνείς αποτιμήσεις για κεντρικές τράπεζες και κρατικά funds το 2017

90
Σε επίπεδα ρεκόρ οι διεθνείς αποτιμήσεις για κεντρικές τράπεζες και κρατικά funds το 2017

Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνέβαλε στην αύξηση των περιουσιακών στοιχείων των κεντρικών τραπεζών και των επενδυτικών και συνταξιοδοτικών κρατικών ταμείων παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα του think-tank OMFIF.

Η έρευνα αποτιμά την αξία των περιουσιακών στοιχείων στην τιμή-ρεκόρ των 38,7 τρις δολαρίων για το 2017, σημειώνοντας αύξηση κατά 7% ή κατά 2,5 τρις δολάρια σε σχέση με το 2016. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου κατά την τελευταία πενταετία.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες βρέθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2017: 19,4% άνοδος για τον S&P 500, 25,1% για τον Dow Jones και 28,2% για τον Nasdaq, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις τιμές των μετοχών εταιρειών-κολοσσών, δημιουργώντας υψηλές αποδόσεις για τους μετόχους τους, με πολλούς εξ αυτών να αποτελούν ασφαλιστικά ταμεία.

Η αύξηση των περιουσιακών στοιχείων για τις κεντρικές τράπεζες έφτασε το 7,8% ενώ για τα ασφαλιστικά ταμεία ανήλθε σε 8,1%, απόρροια της οικονομικής ανάπτυξης των αναπτυγμένων οικονομιών. Αρωγός της βελτίωσης των αποτιμήσεων υπήρξε επίσης και η άνοδος των τιμών του χρυσού.

Σε γεωγραφικά επίπεδα, η άνοδος των αποτιμήσεων υπήρξε γενικευμένη με εξαίρεση τις χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου υπήρξε πτώση κατά 32 δις δολάρια, οφειλόμενη στην πολιτική αστάθεια και τις χαμηλές τιμές στα commodities. Σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατάσταση βρέθηκε η Ευρώπη, όπου οι αποτιμήσεις εκτινάχθηκαν κατά 11,8% στηριζόμενες στις εντυπωσιακές ανόδους των περιουσιακών στοιχείων των κεντρικών τραπεζών. Οι κεντρικές τράπεζες κατέχουν πλέον πάνω 31.700 τόνους χρυσού, τη μεγαλύτερη ποσότητα από τη δεκαετία του 1990, με τα πρωτεία να κρατά η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, κατακτώντας την πρώτη θέση από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας.

Η έρευνα αφορούσε 750 χρηματοοικονομικούς οργανισμούς σε 174 χώρες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.