Πώς θα ρυθμίζεται η ναυσιπλοΐα στον Αρκτικό Ωκεανό;

Πώς θα ρυθμίζεται η ναυσιπλοΐα στον Αρκτικό Ωκεανό;

223
Πώς θα ρυθμίζεται η ναυσιπλοΐα στον Αρκτικό Ωκεανό;

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός, στο πλαίσιο της 99ής συνόδου της Επιτροπής Ναυτικής Ασφάλειας, ενέκρινε την από κοινού πρόταση εκ μέρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας αναφορικά με τη «ρύθμιση» της ναυσιπλοΐας στο Βερίγγειο Πορθμό.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν προτείνει ένα σύστημα έξι διαδρομών διπλής κατεύθυνσης για τα πλοία στον Βερίγγειο Πορθμό και στην Βερίγγειο Θάλασσα, δεδομένης της αυξημένης θαλάσσιας κίνησης στον Αρκτικό Ωκεανό. Το σχέδιο των ΗΠΑ και της Ρωσίας προβλέπει ότι οι συγκεκριμένοι θαλάσσιοι διάδρομοι θα έχουν πλάτος τεσσάρων ναυτικών μιλίων και θα είναι προσβάσιμοι τόσο από την Ρωσία όσο και από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης το συγκεκριμένο σχέδιο των δύο χωρών θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου 2018, ενώ προβλέπεται ότι θα μπορούν να διέρχονται από τους συγκεκριμένους θαλάσσιους διαδρόμους ποντοπόρα πλοία με gross tonnage 400 τόνων και άνω.

Οι έξι θαλάσσιες διαδρομές εκτιμάται ότι θα είναι παράλληλοι μεταξύ τους και το γεγονός αυτό θα επιτρέπει στα πλοία να επιλέξουν τη διαδρομή που επιθυμούν να ακολουθήσουν, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τις συνθήκες πάγου και τον προορισμό τους.

Οι συγκεκριμένες διαδρομές απέχουν σημαντικά από τις ακτές του Βερίγγειου Πορθμού, ενώ έχουν βάθη επαρκή για την ασφαλή διέλευση μεγάλων πλοίων.

Το σχέδιο για τις έξι θαλάσσιες διαδρομές εκτιμάται ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην αποφυγή περιστατικών σύγκρουσης πλοίων, ενώ αναμένεται να οδηγήσει επίσης σε νέες επενδύσεις για την περαιτέρω κατασκευή υποδομών στην ρωσική Αρκτική, αλλά και να οδηγήσει σε αύξηση της διέλευσης πλοίων από το Βόρειο Πέρασμα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.