Οι θάλασσες της Ανατ. Αφρικής στόχος πειρατικών και ληστρικών επιθέσεων για τα...

Οι θάλασσες της Ανατ. Αφρικής στόχος πειρατικών και ληστρικών επιθέσεων για τα πλοία

245
Οι θάλασσες της Ανατ. Αφρικής στόχος πειρατικών και ληστρικών επιθέσεων για τα πλοία

Διπλάσιος αριθμός πειρατικών επιθέσεων καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους στις θάλασσες της Ανατολικής Αφρικής, συγκριτικά με τις αντίστοιχες επιθέσεις το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της ετήσιας έκθεσης για τα περιστατικά επιθέσεων σε πλοία του προγράμματος Oceans Beyond Piracy του οργανισμού One Future Earth που εδρεύει στο Κολοράντο.

Σύμφωνα με την έκθεση του Oceans Beyond Piracy, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 έλαβαν χώρα 54 επιθέσεις σε πλοία, εκ των οποίων τα 4 περιστατικά αφορούσαν επιτυχημένες «καταλήψεις» σε πλοία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε το πλοίο ανεφοδιασμού καυσίμων «Aris 13», το οποίο ήταν και το πρώτο ποντοπόρο πλοίο που καταλήφθηκε από Σομαλούς πειρατές μετά από ένα διάστημα 5 ετών στα ανοιχτά της Σομαλίας τον περασμένο Μάρτιο. Από τις 54 συνολικές επιθέσεις σε πλοία το περασμένο έτος στις θάλασσες της Ανατ. Αφρικής οι 15 ήταν αποτυχημένες απόπειρες.

Επίσης η έκθεση αναφέρει ότι 1.102 ναυτικοί εκτιμάται ότι υπήρξαν θύματα πειρατικών ή ληστρικών ενόπλων επιθέσεων κατά τη διάρκεια του 2017 στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό.

Επιπλέον από την έκθεση προκύπτει ότι οι πολιτικοκοινωνικές αναταραχές στην Υεμένη συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των περιστατικών επιθέσεων σε πλοία στο Κέρας της Αφρικής και ότι συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή σε όσα πλοία διέρχονται από τον Κόλπο του Άντεν και από την Ερυθρά Θάλασσα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.