Ποια είναι η μακροπρόθεσμη (οικονομική) πραγματικότητα για τη Σαουδική Αραβία;

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη (οικονομική) πραγματικότητα για τη Σαουδική Αραβία;

220
Ποια είναι η μακροπρόθεσμη (οικονομική) πραγματικότητα για τη Σαουδική Αραβία;

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε το Ριάντ να μην παρασυρθεί από την πρόσφατη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και να μην αυξήσει τις κρατικές δαπάνες της χώρας. Αν και το Παλάτι επιθυμεί μια νέα κυβερνητική στρατηγική στο θέμα της περιφερειακής ανάπτυξης αλλά και επανεξέτασης της δημοσιονομικής πολιτικής του Βασιλείου, το ΔΝΤ συστήνει την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση που εξέδωσε το ΔΝΤ την Τρίτη 22 Μαΐου η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης συστήνει -μάλλον αυστηρά- να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές που είχαν αρχικά προταθεί από τον πρίγκηπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Σύμφωνα με την έκθεση, η κυβέρνηση ορθά επικεντρώνεται στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για όλους τους πολίτες, δίνοντας πλέον μεγάλη έμφαση στους νέους και τις γυναίκες. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει ωστόσο να στείλει σαφή μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις σχετικά με τις περιορισμένες προοπτικές δημόσιας απασχόλησης, καθώς και τη δέσμευσή της στην ενίσχυση της εκπαίδευσης και τη συνέχιση της υποστήριξης της αυξημένης συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις εργασίας και απασχόλησης.

Κατά τους συντάκτες της έκθεσης, η χώρα σημειώνει πρόοδο και η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι παραμένει προσηλωμένη σε ολοκληρωμένες οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση του δυναμισμού του ιδιωτικού τομέα και στην μείωση της εξάρτησης των εσόδων της από το πετρέλαιο. Ωστόσο η έκθεση σημειώνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να περιορίσει τις αυξανόμενες δαπάνες και να αναλάβει δράση για την άμεση αύξηση των εσόδων της χώρας. Ως γνωστό το Βασίλειο εισήγαγε πρόσφατα φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), ένα ιστορικό επίτευγμα σύμφωνα με το ΔΝΤ για τη βελτίωση της φορολογικής κουλτούρας και της διοίκησης στη χώρα. Εντούτοις οι εισηγητές που εξέτασαν τα δημοσιονομικά στοιχεία κατά την επίσκεψή τους στα οικονομικά επιτελεία της πρωτεύουσας αναφέρουν ότι απαιτείται αύξηση της διαφάνειας και εκπόνηση περισσότερων αντικειμενικών και μεθοδολογικά ορθών μακροοικονομικών αναλύσεων. Η έκθεση επίσης εξετάζει τους ρόλους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη της οικονομίας τονίζοντας  ότι η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα δεν πρέπει να εμποδίζεται ή να περιορίζεται από τον «γιγαντισμό» των δημοσίων επιχειρήσεων της χώρας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.