O’ Leary: Προς χρεοκοπία πολλοί ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς

O’ Leary: Προς χρεοκοπία πολλοί ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς

212
O’ Leary: Προς χρεοκοπία πολλοί ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς

O CEO της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας Ryanair, Michael O’Leary, δήλωσε την Δευτέρα 21 Μαΐου 2018 ότι αναμένει πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες να χρεοκοπήσουν τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. O’Leary, οι αυξημένες τιμές πετρελαίου του τελευταίου διαστήματος και κατά συνέπεια τα αυξημένα κόστη καυσίμων θα προκαλέσουν αναταραχές στους «ευρωπαϊκούς αιθέρες» κατά τους πρώτους μήνες του 2019. Συγκεκριμένα ο κ. O’Leary δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC: «Είναι σαφές ότι μια τιμή του πετρελαίου στα 80 δολάρια το βαρέλι θα προκαλέσει “θύματα” στην Ευρώπη αυτό το χειμώνα» και πρόσθεσε: «Το πετρέλαιο θα αλλάξει το τοπίο του ανταγωνισμού στην Ευρώπη. Ορισμένες από τις εταιρείες που δεν παρουσίαζαν κέρδη όταν η τιμή του πετρελαίου ήταν στα 40 δολάρια το βαρέλι, δύσκολα θα καταφέρουν να επιβιώσουν αυτόν τον χειμώνα αν το πετρέλαιο παραμείνει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα.»

Παράλληλα σύμφωνα με το CNBC μια δραματική άνοδος των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του αργού πετρελαίου τους τελευταίους 12 μήνες έχει επιβαρύνει την αεροπορική βιομηχανία, σε μια περίοδο που οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε μια πολύ πιο ανταγωνιστική αγορά.

Τέλος να επισημανθεί ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent διαπραγματεύτηκαν το πρωί της Δευτέρας 21 Μαΐου στα 79,16 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτά του αργού πετρελαίου στα 71,81 δολάρια το βαρέλι.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.