H Καταλονία οδηγεί τις εξαγωγές στην Ισπανία

H Καταλονία οδηγεί τις εξαγωγές στην Ισπανία

96
H Καταλονία οδηγεί τις εξαγωγές στην Ισπανία

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών του 2018, οι πωλήσεις των καταλανικών προϊόντων στο εξωτερικό αποτέλεσαν το 25,4% του συνόλου των εξαγωγών της Ισπανίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 το ισπανικό Υπουργείο Οικονομίας.

Οι εξαγωγές από καταλανικές εταιρείες αυξήθηκαν κατά 4,9% τους δύο πρώτους μήνες του 2018, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, γεγονός που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ γι ‘αυτή τη χρονική περίοδο.  Η αξία των εξαγόμενων προϊόντων που έφτασε τα 11,5 δις ευρώ, κατατάσσουν την Καταλονία στην κορυφή της ισπανικής «εξαγωγικής πυραμίδας». Ταυτόχρονα, οι ισπανικές εξαγωγές έφτασαν επίσης σε ιστορικά υψηλά επίπεδά, καθώς παρουσίασαν μια αύξηση 4,4% μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους με τις πωλήσεις στο εξωτερικό να φτάνουν τα 45 δις ευρώ.

Η αύξηση των καταλανικών εξαγωγών αποδεικνύει την τάση αναφορικά με το ισπανικό εμπόριο. Συγκεκριμένα καθ’ όλη την διάρκεια του 2017, καταλανικές εταιρίες κατέγραψαν ρεκόρ πωλήσεων στο εξωτερικό της τάξης των 70,8 δις ευρώ.

Προφανώς και η άνθηση αυτή των καταλανικών εξαγωγών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αυξητική κίνηση που παρατηρήθηκε κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2018 στο λιμάνι της Βαρκελώνης. Όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο των Ναυτικών Χρονικών το λιμάνι της Μεσογείου δέχτηκε κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους 786.000 containers παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης του 18% σε σχέση με πέρυσι.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.