Προς τα πού κινείται η αγορά του LNG

Προς τα πού κινείται η αγορά του LNG

438
Προς τα πού κινείται η αγορά του LNG

Το International Group of Liquefied Natural Gas Importers (GIIGNL) παρουσίασε έκθεση σύμφωνα με την οποία οι συνολικές εισαγωγές LNG σε παγκόσμιο επίπεδο άγγιξαν τους 289,8 εκατ. τόνους το περασμένο έτος, αύξηση κατά 9,9% συγκριτικά με τις αντίστοιχες εισαγωγές του 2016.

Σύμφωνα με την έκθεση του GIIGNL κατά τη διάρκεια του 2017 οι χώρες- εισαγωγείς LNG ανήλθαν σε 49, ενώ οι εξαγωγείς σε 19.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι εισαγωγές LNG σε παγκόσμιο επίπεδο το περασμένο έτος άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ που είχαν να καταγραφούν από το 2010.

Η αυξημένη προσφορά φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ (+9,6 εκατ. τόνους) και της Αυστραλίας (+10,7 εκατ. τόνους), καθώς και στην βελτιωμένη παραγωγική ικανότητα των υφιστάμενων μονάδων υγροποίησης φυσικού αερίου σε Αγκόλα, Αλγερία και Νιγηρία.

Από την άλλη πλευρά η προσφορά LNG από χώρες της Μ. Ανατολής μειώθηκε κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους κατά 2,3 εκατ. τόνους.

Η μεγαλύτερη πηγή προμήθειας LNG είναι η λεκάνη του Ειρηνικού Ωκεανού (131,4 εκατ. τόνοι), αντιπροσωπεύοντας το 45,3% της παγκόσμιας προσφοράς φυσικού αερίου, ενώ ακολουθούν η Μέση Ανατολή και η λεκάνη του Ατλαντικού.

Από πλευράς ζήτησης, η Ασία «απορρόφησε» το 72,9% των παγκόσμιων εισαγωγών LNG το 2017. Πρώτος αγοραστής ήταν η Ιαπωνία (83,5 εκατ. τόνοι LNG), ακολουθώντας η Κίνα (39 εκατ. τόνοι) και η Ν. Κορέα (33 εκατ. τόνοι).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.