Aνάπτυξη 3,9% για την παγκόσμια οικονομία

Aνάπτυξη 3,9% για την παγκόσμια οικονομία

95
Aνάπτυξη 3,9% για την παγκόσμια οικονομία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην τελευταία του επισκόπηση για το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα, διατηρεί τις προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας τόσο για το 2018, όσο και για το 2019, προειδοποιεί ωστόσο ότι ένας γενικευμένος εμπορικός πόλεμος απειλεί να αναστείλει την παγκόσμια ανάπτυξη. Η έκθεση του ΔΝΤ κάνει λόγο για ανάπτυξη 3,9% για το 2018 και το 2019, αμετάβλητη σε σχέση με την προηγούμενη τριμηνιαία έκθεση του Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα η έκθεση προβλέπει αύξηση 2,3% για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Βραζιλίας (ΑΕΠ) για φέτος και 2,5% το 2019. Παράλληλα για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, το Ταμείο αναμένει αύξηση 3,4% το 2018 και 3,7% το 2019.

Το ΔΝΤ επεσήμανε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το προηγούμενο έτος ήταν η υψηλότερη από το 2011 και ότι οι αναπτυγμένες οικονομίες θα συνεχίσουν να επεκτείνονται πέραν της δυναμικής τους φέτος και το επόμενο χρόνο. Σύμφωνα με το Ταμείο, οι χώρες της Ευρωζώνης θα περιορίσουν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα με την υποστήριξη από μια ευνοϊκή νομισματική πολιτική, ενώ μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε επίπεδα πλήρους απασχόλησης.

Όσον αφορά τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση 4,9% για το 2018 και 5,1% για το 2019, στοιχεία που ενισχύονται κυρίως από την Ασία και τις βελτιωμένες προοπτικές για τις εξαγωγές βασικών εμπορευμάτων, μετά από τρία χρόνια ασθενούς αποδοτικότητας.

Αναλυτής του ΔΝΤ επισημαίνει ωστόσο τον άμεσο κίνδυνο που ελλοχεύει από μια ευρείας κλίμακας διαμάχη στο διεθνές εμπόριο. «Η προοπτική λήψης γενικευμένων μέτρων και περιορισμών στο εμπόριο και τα πιθανά αντίποινα από τις χώρες που απειλούνται, αποτελούν ιδιαίτερη απειλή που θα οδηγούσαν σε κάμψη της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης πρόωρα», ενώ συνέχισε τονίζοντας ότι «ενώ οι οι κύριες οικονομίες του πλανήτη φλερτάρουν με έναν εμπορικό πόλεμο, την ίδια ώρα μια γενικευμένη οικονομική επέκταση εμφανίζεται ως κάτι το παράδοξο, ιδίως όταν η ανάπτυξη είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις επενδύσεις και το εμπόριο».

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι αν και οι ΗΠΑ προέβησαν στη λήψη μέτρων στήριξης των αμερικανικών επιχειρήσεων με την επιβολή δασμών, τα μέτρα αυτά δεν θα επηρεάσουν ιδιαίτερα το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της αμερικανικής οικονομίας, όπου το έλλειμμα πιθανότατα θα συνεχίσει να διευρύνεται. Το έλλειμμα του αμερικανικού ισοζυγίου οφείλεται κυρίως στην τάση του μέσου Αμερικανού πολίτη να ξοδεύει, με δεδομένη και την μείωση της φορολογίας, ωμού με την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αναφορικά με το μέλλον, το Ταμείο θεωρεί ότι η βελτίωση των τιμών των εμπορευμάτων που παρατηρήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2017, δίνει τη δυνατότητα στις κυριότερες χώρες εξαγωγών πετρελαίου να παγιώσουν με αργά αλλά σταθερά βήματα την δημοσιονομική τους ισορροπία. Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι εσωτερικές πολιτικές διαμάχες που επικρατούν στις χώρες αυτές θα τις «επιβαρύνουν» οικονομικά.

Μένει λοιπόν να δούμε αν οι υπεραισιόδοξες αυτές προβλέψεις του ΔΝΤ για το 2018 και 2019 επιβεβαιωθούν εν μέσω πολιτικών διενέξεων μεταξύ των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.