Σύννεφα και στις ευρωπαϊκές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων μετά από τα μέτρα Τραμπ

Σύννεφα και στις ευρωπαϊκές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων μετά από τα μέτρα Τραμπ

86
Σύννεφα και στις ευρωπαϊκές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων μετά από τα μέτρα Τραμπ

Τα εμπορικά μέτρα που επέβαλλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι επηρεάζουν και την Ισπανία όπου εδρεύει και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μαύρων ελιών παγκοσμίως, με την εμπορική ονομασία Agro Sevilla.

Όπως γίνεται σαφές μια αύξηση των δασμών πάνω από 20% και σε άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα όπως το γαλλικό τυρί ή το ιταλικό κρασί σε μόνιμη βάση θα προκαλούσε «χιονοστιβάδα» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Η Agro Sevilla εξάγει το 25% της ετήσιας παραγωγής της στις ΗΠΑ. Αλλά μέσα σε λίγους μήνες, μαύρα σύννεφα έχουν μαζευτεί πάνω από τον συνεταιρισμό και ολόκληρη  τη συγκεκριμένη γεωργική βιομηχανία που απασχολεί 8.000 εργαζόμενους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και εξασφαλίζει την επιβίωση 16.000 αγροκτημάτων στην Ανδαλουσία.

H επιβολή δασμών άνω του 20% για τις ισπανικές μαύρες ελιές αποτελεί συνέχεια των τεταμένων εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Ισπανίας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, το 2017 δύο εταιρείες της Καλιφόρνια υπέβαλαν καταγγελία εναντίον των Ισπανών ανταγωνιστών τους στο αμερικανικό υπουργείο εμπορίου, «κατηγορώντας» τους για price dumping ότι δηλαδή πουλάνε τα προϊόντα τους πολύ φτηνά στις Ηνωμένες Πολιτείες, επωφελούμενοι από επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.