Κίνα-ΗΠΑ σημειώσατε… Χ;

Κίνα-ΗΠΑ σημειώσατε… Χ;

84
Κίνα-ΗΠΑ σημειώσατε… Χ;

H οικονομία της Κίνας επιβραδύνθηκε ελαφρά το πρώτο τρίμηνο του 2018 καθώς η κυβέρνηση μάχεται με το χρέος, ενώ οι εμπορικές κυρώσεις των ΗΠΑ απειλούν την περαιτέρω ανάπτυξη, αναφέρουν οι αναλυτές τoυ γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 6,7%  για την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου-Μαρτίου, από 6,8% αύξηση το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με έρευνα 13 οικονομολόγων που προηγούνται της δημοσιοποίησης επίσημων στοιχείων.

Οι αναλυτές συνδέουν την επιβράδυνση αυτή με τις προσπάθειες του Πεκίνου να αντισταθεί στον μαζικό όγκο του χρέους και τους οικονομικούς κινδύνους της χώρας.

Παράλληλα οι φόβοι για έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ έχουν επίσης επιδράσει αρνητικά στις αγορές το τελευταίο διάστημα, με την Ουάσινγκτον και το Πεκίνο να ανταλάσσουν προειδοποιήσεις σχετικά με τις εκατέρωθεν εμπορικές κυρώσεις το οποίο αφορά μεγάλο μέρος του διμερούς εμπορίου τους.

«Η εμπορική ένταση δεν έχει επηρεάσει ακόμα την αύξηση του ΑΕΠ» δήλωσε ο Ligang Liu στα διεθνή ΜΜΕ, επικεφαλής οικονομολόγος της Citibank στην Κίνα και πρόσθεσε «Αν συνεχιστούν οι εντάσεις, η ανταγωνιστικότητα του εμπορίου της Κίνας μπορεί να υπονομευθεί, σε βάρος του ΑΕΠ».

Τα στοιχεία για το εμπόριο που κυκλοφόρησε στο Πεκίνο στις 13 Απριλίου  2018 ενίσχυσαν αυτό το μήνυμα με το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ να αυξάνεται κατά ένα πέμπτο τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη της πρόβλεψης του 6,7% από την έρευνα της AFP με το ποσοστό ωστόσο να είναι πάνω από τον επίσημο στόχο της κυβέρνησης, ο οποίος είναι περίπου 6,5% για το 2018.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.