Ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου προβλέπει ο ΠΟΕ

Ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου προβλέπει ο ΠΟΕ

84
Ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου προβλέπει ο ΠΟΕ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) ανέφερε πρόσφατα ότι ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 4,4% το 2018 και κατά 4% το 2019.

Βασικές προϋποθέσεις ωστόσο για την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μια διαρκής οικονομική ανάπτυξη των κρατών αλλά και η υιοθέτηση θεμιτών εμπορικών πρακτικών από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Σε πρόσφατη έκθεσή του ο ΠΟΕ επεσήμανε ότι οι κλιμακούμενες εμπορικές εντάσεις σε διεθνές επίπεδο επηρεάζουν σημαντικά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τις επενδυτικές αποφάσεις.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ, κ. Roberto Azevedo τόνισε ότι η εμπορική ανάπτυξη που παρατηρείται σήμερα συμβάλει θετικά σε μια παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη καθώς και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Την ίδια ώρα εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της Νορβηγίας εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τα αυξημένα εμπορικά προστατευτικά μέτρα των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίοι οι ισότιμοι κανόνες για τη διεξαγωγή του εμπορίου και για την πραγματοποίηση επενδύσεων, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την περασμένη εβδομάδα η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Erna Solberg, αναφέρθηκε στις εμπορικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ, επισημαίνοντας ότι ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο κόσμος μας.

Από τη μεριά του ο κ. Tore Myhre, διευθυντής του International Department of the Confederation of Norwegian Enterprise (NHO), επεσήμανε ότι ο ρόλος του ΠΟΕ είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την προώθηση ενός ελεύθερου εμπορίου.

Ο κ. Harald Solberg,  CEO της Ένωσης των Νορβηγών Εφοπλιστών, δήλωσε ότι  η Νορβηγία είναι μια χώρα η οποία εξαρτάται από την ελεύθερη αγορά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί σε έντονο βαθμό εφόσον κηρυχθεί ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.