“Viking Grace”: Ένα από τα πλέον οικολογικά επιβατικά πλοία στον κόσμο

“Viking Grace”: Ένα από τα πλέον οικολογικά επιβατικά πλοία στον κόσμο

601
“Viking Grace”: Ένα από τα πλέον οικολογικά επιβατικά πλοία στον κόσμο

Το πλοίο με την ονομασία “Viking Grace” της εταιρείας Viking Line είναι το πρώτο επιβατικό πλοίο στον κόσμο το οποίο είναι εξοπλισμένο με ένα περιστρεφόμενο ιστίο (Rotor Sail) με σκοπό την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας για πρόωση. Η συγκεκριμένη λύση αναπτύχθηκε από τη φινλανδική εταιρεία Norsepower Oy Ltd και πρόκειται να ελαττώσει την κατανάλωση καυσίμου, ενώ θα μειώσει και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι και κατά 900 τόνους ετησίως. Το εν λόγω πλοίο θα πραγματοποιεί δρομολόγια μεταξύ του Τούρκου (Φινλανδία) και της Στοκχόλμης (Σουηδία) όπου θα μπορεί να εκμεταλλεύεται την αιολική ενέργεια.

Το κυλινδρικό ιστίο το οποίο είναι εγκατεστημένο στο πλοίο έχει ύψος 24 μέτρα, διάμετρο 4 μέτρα και χρησιμοποιεί το φαινόμενο Magnus για τη δημιουργία πρόωσης. Καθώς ο ρότορας περιστρέφεται, ο αέρας ρέει με χαμηλότερη πίεση από τη μια πλευρά του σε σχέση με την άλλη. Η διαφορά αυτή της πίεσης δημιουργεί μια δύναμη πρόωσης η οποία κινεί το πλοίο προς τα εμπρός. Η λειτουργία του συστήματος είναι αυτοματοποιημένη και το σύστημα απενεργοποιείται όταν υπάρχει κάποια δυσμενής μεταβολή της κατεύθυνσης ή της ταχύτητας του ανέμου.

Το πλοίο “Viking Grace” αποτελεί ένα από τα πλέον οικολογικά επιβατικά πλοία στον κόσμο, αφού χρησιμοποιεί LNG ως καύσιμο και έχει πολύ χαμηλές εκπομπές και επίπεδα παραγόμενου θορύβου. Χάρη στο νέο σύστημα Rotor Sail, το πλοίο θα γίνει ακόμα πιο φιλικό προς το περιβάλλον όταν περνάει από το αρχιπέλαγος του Τούρκου.

Φωτό: vikingline.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.