Τί γίνεται στην Βενεζουέλα του Μαδούρο;

Τί γίνεται στην Βενεζουέλα του Μαδούρο;

300
Τί γίνεται στην Βενεζουέλα του Μαδούρο;

Ο υπουργός μεταφορών της Βενεζουέλας, Carlos Osorio, διαμήνυσε την Δευτέρα 9 Απριλίου 2018 ότι «επαναενεργοποιήθηκαν» οι εμπορικές διαδρομές της Βενεζουέλας με τα νησιά Aruba, Curaçao και Bonaire, τα οποία υπάγονται διοικητικά στην Ολλανδία. Η επαναενεργοποίηση αυτή θα πραγματοποιηθεί σταδιακά τόσο στις εναέριες όσο και στις θαλάσσιες μεταφορές.

«Μετά από μια σειρά συναντήσεων που διεξάγουμε με τους αντιπροσώπους των νησιών και μετά την επίτευξη συμφωνίας, ο Πρόεδρος Nicolás Maduro μας έδωσε την εντολή να επανενεργοποιήσουμε, από Δευτέρα, προοδευτικά τις θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές εμπορευμάτων με την Aruba, Curaçao και Bonaire», εξήγησε ο Osorio σε τηλεοπτικό μέσο της Βενεζουέλας.

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Βενεζουέλας και των νησιών Aruba, Curaçao και Bonaire θα υπόκεινται σε ένα πλαίσιο νομιμότητας μέσω της παρακολούθησης και του ελέγχου των εγγράφων των πλοίων που διακινούν εμπορεύματα μεταξύ της Βενεζουέλας και των συγκεκριμένων νησιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή εξυπηρέτηση, καθώς και η συνύπαρξη των λαών αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Ιανουαρίου 2018, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας κ. Maduro ανακοίνωσε την αναστολή για 72 ώρες όλων των εναέριων και θαλάσσιων μεταφορών με τα γειτονικά νησιά Aruba, Curaçao και Bonaire, κατηγορώντας τους αρχηγούς των τριών νησιών για παράνομο εμπόριο χρυσού, χαλκού και προϊόντων διατροφής. Μάλιστα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κ. Maduro φέρεται να δήλωσε στα τοπικά μέσα της Βενεζουέλας: «Αφαιρούν παράνομα χρυσό, διαμάντια και προϊόντα διατροφής από την χώρα και τα πωλούν παράνομα στα νησιά τους».

Στις 9 Ιανουαρίου τέθηκε παράταση στην αναστολή, έως ότου να βρεθεί λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα με τον αντιπρόεδρο της Βενεζουέλας, El Aissami να αναφέρει ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την Πέμπτη 5 Απριλίου 2018 ότι διακόπτει την συνεργασία της σε οικονομικό επίπεδο με φυσικά και νομικά πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, για φερόμενη εμπλοκή τους σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η συγκεκριμένη απαγόρευση επισημοποιήθηκε με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης και αφορά 46 εταιρίες του Παναμά και 22 πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου του Παναμά, Χουάν Κάρλος Βαρέλα. Τέλος, επισημαίνεται ότι η απόφαση αυτή έρχεται μια εβδομάδα αφότου η κυβέρνηση του Παναμά κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας και 50 ακόμα άτομα ως υπαίτιους για ξέπλυμα χρήματος αλλά και για χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.