Σε άνοδο οι επιθέσεις σε πλοία στον Κόλπο της Γουινέας

Σε άνοδο οι επιθέσεις σε πλοία στον Κόλπο της Γουινέας

267
Σε άνοδο οι επιθέσεις σε πλοία στον Κόλπο της Γουινέας

Αύξηση καταγράφηκε στον αριθμό των επιθέσεων σε πλοία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2018, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Piracy Reporting Centre του International Maritime Bureau (IMB), 66 περιστατικά επιθέσεων έλαβαν χώρα από τις αρχές του τρέχοντος έτους έως και τα τέλη του περασμένου Μαρτίου, σε σχέση με τα 43 αντίστοιχα περιστατικά το πρώτο τρίμηνο του 2017 και τα 37 περιστατικά την ίδια περίοδο του 2016.

Το 40% των συνολικών επιθέσεων εκτιμάται ότι έλαβε χώρα στον Κόλπο της Γουινέας το πρώτο τρίμηνο του 2018, ενώ την ίδια περίοδο καταγράφηκαν περίπου 22 περιστατικά πειρατικών επιθέσεων στα ανοιχτά της Νιγηρίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους 100 ναυτικοί βρέθηκαν υπό ομηρία εν πλω στον Κόλπο της Γουινέας, ενώ 14 απήχθησαν.

Όπως αναφέρει εκπρόσωπος του IMB, οι επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια που είναι αγκυροβολημένα στον Κόλπο της Γουινέας προκαλούν έντονη ανησυχία. Πρόθεση των πειρατών είναι να κλέψουν το φορτίο των πλοίων σε αυτές τις περιπτώσεις και να προβούν σε απαγωγή των πληρωμάτων. Ωστόσο, ο έγκαιρος εντοπισμός τυχόν ύποπτων κινήσεων και η άμεση ανταπόκριση από το προσωπικό ασφάλειας του πλοίου μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών.

Σύμφωνα με το Piracy Reporting Centre του IMB, επιθέσεις σε πλοία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους συνέβησαν επίσης στα ανοιχτά της Σομαλίας και της Ινδονησίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.