Ρεκόρ στις ανακυκλώσεις δεξαμενόπλοιων

Ρεκόρ στις ανακυκλώσεις δεξαμενόπλοιων

369
Ρεκόρ στις ανακυκλώσεις δεξαμενόπλοιων

Από τις αρχές του 2018 έως και τα τέλη του περασμένου Μαρτίου δεξαμενόπλοια συνολικής χωρητικότητας 8 εκατ. τόνων έχουν σταλεί προς ανακύκλωση, αντιπροσωπεύοντας τα υψηλότερα επίπεδα από το 1982.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη ναυτιλιακή εταιρεία Teekay, οι λόγοι που οδήγησαν στον υψηλό ρυθμό ανακύκλωσης δεξαμενόπλοιων ήταν οι χαμηλοί ναύλοι, οι υψηλές τιμές που προσφέρονται για ανακύκλωση πλοίων και η μεγάλη ηλικία των ποντοπόρων πλοίων σε συνδυασμό με τους επερχόμενους διεθνείς περιβαλλοντικούς κανονισμούς για καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο.

Το πρώτο τρίμηνο του 2018 η μέση ηλικία των δεξαμενόπλοιων που εστάλησαν προς ανακύκλωση ήταν περίπου είκοσι ετών.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα της Teekay, εάν συνεχιστεί ο υψηλός ρυθμός ανακύκλωσης των δεξαμενόπλοιων μέχρι τα τέλη του 2018, τότε εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης του στόλου των συγκεκριμένων πλοίων θα είναι μηδενικός εντός του τρέχοντος έτους ή ακόμα και αρνητικός, κάτι που έχει να καταγραφεί από το 2001.

Ωστόσο τα υψηλά επίπεδα ανακύκλωσης δημιουργούν θετικές προσδοκίες για την αγορά των δεξαμενόπλοιων, σε συνδυασμό και με την αύξηση της ζήτησης που αναμένεται να σημειωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.