Ιδρύεται η πρώτη παγκοσμίως εταιρεία αυτόνομων πλοίων

Ιδρύεται η πρώτη παγκοσμίως εταιρεία αυτόνομων πλοίων

1143
Ιδρύεται η πρώτη παγκοσμίως εταιρεία αυτόνομων πλοίων

Οι εταιρείες Wilhelmsen και Kongsberg ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κάνουν το επόμενο βήμα προς μια αυτόνομη ναυτιλία, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη αλυσίδα αξίας για αυτόνομα πλοία, από το σχεδιασμό και την ανάπτυξη έως τα συστήματα ελέγχου, τις υπηρεσίες logistics και τις λειτουργίες των πλοίων.

Ο κ.Thomas Wilhelmsen, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Wilhelmsen ανέφερε για τη νέα εταιρεία: “Ως ένα παγκοσμίως πρωτοπόρο ναυτικό έθνος, η Νορβηγία ηγείται της ανάπτυξης αυτόνομων πλοίων. Με τη δημιουργία της νέας εταιρείας, με την ονομασία Massterly, κάνουμε το επόμενο βήμα σε αυτό το ταξίδι δημιουργώντας υποδομές και υπηρεσίες σχεδιασμού και λειτουργίας πλοίων, καθώς και προηγμένες λύσεις logistics που σχετίζονται με θαλάσσιες αυτόνομες επιχειρήσεις. Η Massterly πρόκειται να μειώσει τα κόστη σε όλα τα επίπεδα και θα αφορά όλες τις εταιρείες που έχουν ανάγκη για μεταφορές.”

Στα πλαίσια της ίδρυσης της Massterly, πρόκειται να δημιουργηθούν χερσαία κέντρα ελέγχου για την παρακολούθηση και την λειτουργία αυτόνομων πλοίων στη Νορβηγία αλλά και διεθνώς. Η Massterly θα επωφεληθεί από τη μοναδική τεχνογνωσία και τις λύσεις της Kongsberg, καθώς και από την εμπειρία της Wilhelmsen στον τομέα των logistics και της διαχείρισης πλοίων.

Ένα βασικό ορόσημο για τη Νορβηγία στον κλάδο της αυτονομίας των πλοίων, ήταν η ανακοίνωση του «Yara Birkeland» τον Μάιο του 2017. Πρόκειται για το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, το οποίο θα είναι απολύτως αυτόνομο έως το 2020. Η Massterly μπορεί να παραδώσει και να λειτουργήσει αυτόνομα σκάφη όπως το «Yara Birkeland».

Η νέα κοινοπραξία θα εδρεύει στο Lysaker της Νορβηγίας και θα είναι πλήρως λειτουργική από τον Αύγουστο του 2018.

Φωτό: kongsberg.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.