Επενδυτική «απόβαση» της DP World στην Δ. Αφρική

Επενδυτική «απόβαση» της DP World στην Δ. Αφρική

108
Επενδυτική «απόβαση» της DP World στην Δ. Αφρική
Φωτό Αρχείου: dpworld.com

Στην DP World, εταιρεία διαχείρισης τερματικών σταθμών λιμένων, παραχωρήθηκε για 30 έτη, με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 20, η ανάπτυξη και κατόπιν διαχείριση ενός νέου λιμένα στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), με το έργο να φέρει την ονομασία «Greenfield port project».

Συγκεκριμένα, στην περιοχή Banana θα κατασκευαστεί ο μεγαλύτερος θαλάσσιος λιμένας της χώρας. Προς το παρόν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, της οποίας η ακτογραμμή δεν υπερβαίνει τα 40 χλμ, υπάρχει μόνο ένας μεγάλος λιμένας, ο Matadi, ο οποίος βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Κονγκό.

Για την υλοποίηση του έργου η DP World θα δημιουργήσει μία κοινοπραξία, της οποίας το 70% θα κατέχει η ίδια και το υπόλοιπο 30% η κυβέρνηση της ΛΔΚ, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας. Η πρώτη φάση των έργων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κατασκευή αποβάθρας μήκους 600 μέτρων καθώς και συνοδευτικά έργα με στόχο την διαχείριση, ετησίως, 350.000 TEUs καθώς και γενικού φορτίου της τάξης των 1,5 εκ. τόνων. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του έτους, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο εξάμηνο του 2020. Το κόστος των έργων εκτιμάται στα $350 εκ.

Συνολικά το έργο «Greenfield port project» στην Banana θα περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις, με συνολικό κόστος που αγγίζει το $1 δις. Ωστόσο, η υλοποίηση των υπολοίπων φάσεων θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες της αγοράς, όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί στα επόμενα χρόνια.

Με την κατασκευή του νέου λιμένα, η ΛΔΚ θα αποκτήσει την δυνατότητα βελτιωμένης σύνδεσης με τις παγκόσμιες εμπορικές οδούς καθώς και σταθερής πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, περιορίζοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο την εξάρτησή της, σε ό,τι αφορά το εισαγωγικό-εξαγωγικό της εμπόριο, από τους λιμένες των γειτονικών χωρών.

Φωτό: dpworld.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.