Με θετικό πρόσημο έκλεισε το 2017 για τους γερμανικούς λιμένες

Με θετικό πρόσημο έκλεισε το 2017 για τους γερμανικούς λιμένες

79
Με θετικό πρόσημο έκλεισε το 2017 για τους γερμανικούς λιμένες

Παρά τον έντονο ανταγωνισμό που βιώνουν από τους λιμένες της βορειοδυτικής Ευρώπης, με κυριότερο εξ αυτών το Ρότερνταμ και την Αμβέρσα, αλλά και τις ανακατατάξεις στην εγχώρια ναυτιλιακή αγορά (πτωχεύσεις εταιρειών, εξαγορές και συγχωνεύσεις), τα εμπορικά λιμάνια της Γερμανίας κατάφεραν και το 2017 να βελτιώσουν τα μεγέθη τους, σε ό,τι αφορά την διακίνηση εμπορευματικών αγαθών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, από τους εμπορικούς λιμένες της Γερμανίας (κυρίως Αμβούργο και Μπρεμερχάφεν) διακινήθηκαν συνολικά 299,5 εκ. τόνοι εμπορευμάτων, αυξημένοι κατά 1,1% σε σχέση με το 2016. Τα κυριότερα αγαθά που διακινήθηκαν ήταν τα ορυκτά, τα φυσικά πετρώματα, καθώς και ο άνθρακας, το αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο (αύξηση άνω του +10%). Στον αντίποδα μειώθηκε σημαντικά (άνω του -12%) η διακίνηση δευτερογενών πρώτων υλών καθώς και γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων.

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία κύριοι εμπορικοί εταίροι της Γερμανίας αναδείχθηκαν: το Μεξικό (αύξηση εμπορικών συναλλαγών κατά +16,0% σε σχέση με το 2016), οι ΗΠΑ (+13,6%), η Νορβηγία (+11,8%) και ο Καναδάς (+7,9%). Σε ό,τι αφορά την Κίνα εμφανίζεται σταθερότητα στα μεγέθη των εμπορικών συναλλαγών, με μία μικρή αύξηση της τάξης του +0,3%. Αντιθέτως, σημαντική μείωση συναλλαγών καταγράφηκε με την Σαουδική Αραβία (-19,5%) αλλά και με τη Σιγκαπούρη (-9,9%).

Να σημειωθεί, πως σε ό,τι αφορά την διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, οι γερμανικοί θαλάσσιοι λιμένες είδαν μείωση του συνολικού όγκου των διακινηθέντων εμπορευματοκιβωτίων, που άγγιξε το -0,5% σε σχέση με το 2016. Η πίεση από το Ρότερνταμ και την Αμβέρσα ήταν ισχυρή και το περασμένο έτος. Συνολικά διακινήθηκαν 15,1 εκ. TEUs, προς και από τους γερμανικούς λιμένες, κυρίως από/προς Κίνα, ΗΠΑ και Ρωσία.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/FOCKE STRANGMANN

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.