Αποσύρεται η Ρωσία από τη συμφωνία του OPEC;

Αποσύρεται η Ρωσία από τη συμφωνία του OPEC;

239
Αποσύρεται η Ρωσία από τη συμφωνία του OPEC;

Η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής πετρελαίου μόλις επανέλθει η ισορροπία των τιμών του μαύρου χρυσού, όπως δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας Alexander Novak στο πρακτορείο Bloomberg.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιρανός Υπουργός Πετρελαίου Bijan Namdar Zanganeh, ο οποίος προσδιόρισε την έξοδο της Ρωσίας από τη συμφωνία, η οποία υιοθετήθηκε στο τέλος του 2016 από τον OPEC και άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, πριν το τέλος του 2018.

«Θεωρούμε ότι εφόσον επιτευχθεί ο στόχος εξισορρόπησης των τιμών, που έχουμε θέσει, θα πρέπει να σταδιακά να εξετάσουμε την έξοδό μας από τη συμφωνία», ανέφερε ο Novak, οι εκτιμήσεις του οποίου κάνουν λόγο ότι πιθανή έξοδος της Ρωσίας μπορεί να συμβεί μετά το τρίτο ή τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Στα τέλη του 2016, οι χώρες-μέλη του OPEC καθώς επίσης και άλλες 11 χώρες παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου, συμφώνησαν στην μείωση της παραγωγής μαύρου χρυσού, προκειμένου ναεπανέλθει η παραγωγή στα φυσιολογικά επίπεδα από τα υψηλότερα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2016. Η συμφωνία όριζε την περιστολή της παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το πρώτο μισό του 2017.

Για τη Ρωσία, ειδικότερα, προβλεπόταν περιορισμός κατά 300.000 βαρέλια/ημέρα, το οποίο πέτυχε τον Μάιο του 2017.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.