Ο ΟΟΣΑ καλεί τα κράτη σε διάλογο για αποφυγή ενός παγκόσμιου εμπορικού...

Ο ΟΟΣΑ καλεί τα κράτη σε διάλογο για αποφυγή ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου

113
Ο ΟΟΣΑ καλεί τα κράτη σε διάλογο για αποφυγή ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν στενά προκείμενου να αντιμετωπίσουν την υπερπροσφορά χάλυβα ώστε να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος, αναφέρεται στην μηνιαία αναφορά του Μαρτίου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Οι εντάσεις που προέκυψαν από την πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας, εντάθηκαν ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες. Οι δυτικές χώρες παραγωγής χάλυβα χτυπήθηκαν σημαντικά από την κατακόρυφη πτώση των τιμών, λόγω της μειωμένης ζήτησης και της αυξημένης κινεζικής παραγωγής, οδηγώντας σε απώλειες θέσεων εργασίας της βιομηχανίας χάλυβα.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η λύση για τον περιορισμό της υπερπροσφοράς περνάει μέσα από την τήρηση των εμπορικών κανονισμών που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO)˙ «οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφεύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση και να εμπιστευθούν τις λύσεις που υπάρχουν στο τραπέζι», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σημείο της αναφοράς, ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι «ο εμπορικός προστατευτισμός αποτελεί σημαντικό κίνδυνο που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών αλλά και πολλές θέσεις εργασίας».

Η έκθεση κάνει λόγο για παγκόσμια ανάπτυξη σχεδόν 4% τουλάχιστον έως και το 2020, ωθούμενη από τις επενδύσεις, τις φορολογικές μειώσεις στις ΗΠΑ και τις δημοσιονομικές προσαρμογές στη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με το χρέος τους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.