Υπεγράφη η εμπορική συμφωνία TPP χωρίς τις ΗΠΑ

Υπεγράφη η εμπορική συμφωνία TPP χωρίς τις ΗΠΑ

204
Υπεγράφη η εμπορική συμφωνία TPP χωρίς τις ΗΠΑ

Μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις και υπερπήδηση αρκετών εμποδίων η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου του Ειρηνικού (Trans Pacific Partnership – ΤPΡ) υπεγράφη την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 στο Σαντιάγο της Χιλής. Η Συμφωνία, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για οριστική αποχώρηση των ΗΠΑ από τις διαπραγματεύσεις, υπεγράφη από συνολικά έντεκα κράτη και η νέα της ονομασία είναι: Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership ή CPTPP.

Τα κράτη που υπέγραψαν τη Συμφωνία είναι ο Καναδάς, η Ιαπωνία, το Σουλτανάτο του Μπρουνέι, το Βιετνάμ, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία, η Αυστραλία, η Χιλή, το Μεξικό η Νέα Ζηλανδία και το Περού. Όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ενδιαφέρον για συμμετοχή στη Συμφωνία στο σχετικώς άμεσο μέλλον έχουν εκφράσει και αρκετά ακόμα κράτη της Ασίας και του Ειρηνικού.

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την τελετή υπογραφής της ΤΡΡ
Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την τελετή υπογραφής της ΤΡΡ

Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου του Ειρηνικού καλύπτει μία αγορά σχεδόν 500 εκατομμυρίων ανθρώπων και φέρνει την άρση πολλών εμπορικών περιορισμών. Μεγαλύτεροι κερδισμένοι από τη Συμφωνία αναμένεται να είναι οι χώρες της Ασίας και κυρίως η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, το Μπρουνέι και το Βιετνάμ. Οι τελευταίες εκτιμάται ότι χάρη στη Συμφωνία θα δουν τις οικονομίες τους να αναπτύσσονται περισσότερο από 2% ετησίως έως το 2030. Στον αντίποδα οι οικονομίες Νέας Ζηλανδίας, Ιαπωνίας, Καναδά, Μεξικού, Χιλής και Αυστραλίας θα μεγεθυνθούν κατά 1% ή και λιγότερο.

Να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις για την –εν τέλει– υπογραφείσα Συμφωνία ξεκίνησαν το 2005 ως Σύμφωνο Στρατηγικής Οικονομικής Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Strategic Economic Partnership Agreement – TPSEP ή P4).

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/HOW HWEE YOUNG

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.