Επιδημία λοίμωξης στη Ν. Αφρική

Επιδημία λοίμωξης στη Ν. Αφρική

786
Επιδημία λοίμωξης στη Ν. Αφρική
Φωτο: ΑΠΕ- ΜΠΕ/ South Africa China arms shipment Zimbabwe

Έκτακτη ανακοίνωση για ξέσπασμά επικίνδυνης λοίμωξης έχει καταγραφεί στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με το West of England P&I Club.

Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον 1.000 περιστατικά λιστερίωσης, μιας τροφιμογενούς βακτηριακής λοίμωξης που προκαλείται από αλλαντικά και γαλακτοκομικά έχουν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή. Από τον περασμένο Ιανουάριο έως και τις 7 Μαρτίου 180 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους.

Η λοίμωξη είναι, ως επί το πλείστον, επακόλουθη της κατανάλωσης αλλαντικών που δεν έχουν υποστεί σωστή επεξεργασία ή γαλακτοκομικών που δεν έχουν παστεριωθεί. Να σημειωθεί πως τα βακτήρια της λιστερίωσης είναι ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες και άρα μπορούν να επιβιώσουν στο ψυγείο ή την κατάψυξη.

Το 90% περίπου των περιστατικών φαίνεται να έχει προκληθεί από την κατανάλωση αλλαντικών από την τοπική βιομηχανία τροφίμων Enterprise Foods.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα συμπτώματα της λοίμωξης είναι πυρετός, μυϊκοί πόνοι, ναυτία και διάρροια.  Εάν η λοίμωξη επεκταθεί στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου τότε μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, απώλεια ισορροπίας και σπασμούς.

Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στους ναυτικούς οι οποίοι ταξιδεύουν στην περιοχή, καθώς και έλεγχος για τυχόν προμήθεια αλλαντικών από τη συγκεκριμένη βιομηχανία. Τo National Institute for Communicable Diseases (NICD) συμβουλεύει τους ναυτικούς να εντοπίσουν το σημείο όπου φυλάσσονταν τα προϊόντα και να το καθαρίσουν τοπικά με αραιωμένη χλωρίνη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του P&I Club, η λιστερίωση ενδέχεται να μην επηρεάσει υγιή άτομα, μπορεί πάραυτα να αποδειχθεί μοιραία για εγκύους και τα βρέφη τους, καθώς και για άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.