Στρατηγικός ανασχεδιασμός για την Διώρυγα του Σουέζ

Στρατηγικός ανασχεδιασμός για την Διώρυγα του Σουέζ

331
Στρατηγικός ανασχεδιασμός για την Διώρυγα του Σουέζ

Η DP World, εταιρεία διαχείρισης τερματικών σταθμών λιμένων με έδρα το Ντουμπάι, είχε έρθει το περασμένο έτος σε συμφωνία με την Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ για να διαμορφώσουν μια κοινοπραξία με στόχο την ανάπτυξη μιας βιομηχανικής, εφοδιαστικής και εμπορικής ζώνης στην πόλη- λιμένα Αΐν Σούχνα στην Αίγυπτο.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει σύντομα η αρχική φάση του παραπάνω σχεδίου, η οποία θα αφορά τη δημιουργία μιας ζώνης 30 τετραγωνικών χλμ. Μεταγενέστερα η ζώνη θα επεκταθεί σε 70 τετραγωνικά χλμ., αυξάνοντας την έκταση του λιμένα της Αΐν Σούχνα και ενισχύοντας την ικανότητά του να εξυπηρετεί μεγαλύτερο αριθμό πλοίων.

Σύμφωνα με το Gulf Business, στη συγκεκριμένη περιοχή πρόκειται να κατασκευαστούν βιομηχανίες πετροχημικών, ηλεκτρικών ειδών, εξαρτημάτων αυτοκινήτων, κλωστοϋφαντουργίας, επεξεργασίας τροφίμων κ.ά.

Επιπλέον θα δημιουργηθεί και μία ζώνη, 20 τετραγωνικών χλμ., στην οποία θα κατασκευαστούν σχολεία, νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα κ.ά.

Μέσω των επενδυτικών έργων αναμένεται να ενισχυθεί η θέση της Αιγύπτου περαιτέρω λόγω του στρατηγικού ρόλου που διαδραματίζει η Διώρυγα του Σουέζ στον διεθνή χάρτη, καθώς μέσω αυτής εξυπηρετείται το 8% του παγκόσμιου εμπορίου. Επίσης τα έργα αυτά εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν πλήθος ξένων επενδύσεων, αναδεικνύοντας τη Διώρυγα του Σουέζ σε ένα σημαντικό εμπορικό κόμβο αλλά και ενισχύοντας την οικονομία της Αιγύπτου.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/AHMED SHAKER

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.