Ολοκληρώθηκε η πώληση της HSH Nordbank

Ολοκληρώθηκε η πώληση της HSH Nordbank

147
Ολοκληρώθηκε η πώληση της HSH Nordbank

Το τέλος εποχής για την γερμανική HSH Nordbank γράφτηκε στα μέσα της εβδομάδας, οπότε και ολοκληρώθηκαν οι πολύμηνες αποκλειστικές διαπραγματεύσεις των αρμόδιων αρχών των ομόσπονδων κρατιδίων του Αμβούργου και του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν με το κοινοπρακτικό επενδυτικό σχήμα των εταιρειών Cerberus Capital Management, L.P., J.C. Flowers & Co., GoldenTree Asset Management, Centaurus Capital, καθώς και της αυστριακής τράπεζας Bawag-Bank.

Όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ειδησεογραφικά μέσα το τίμημα που αποφασίστηκε να καταβάλει το κατά βάση αμερικανικό επενδυτικό σχήμα για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (94,9%) του γερμανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ανέρχεται σε σχεδόν €1 δις.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο δήμαρχος του Αμβούργου, Olaf Scholz, και πιθανός νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στην θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου δήλωσε ότι επετεύχθη μία καλή συμφωνία και μία τιμή πώλησης σημαντικά πιο υψηλή σε σχέση με προγενέστερες πιο συντηρητικές εκτιμήσεις.

Να σημειωθεί ότι η HSH Nordbank, που κάποτε θεωρείτο ως η μεγαλύτερη τράπεζα ενυπόθηκων ναυτιλιακών δανείων στον κόσμο, βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας το 2015. Για την σωτηρία της έσπευσαν να βοηθήσουν προσφέροντας μεγάλα χρηματικά ποσά τα γερμανικά κρατίδια του Αμβούργου και του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, στα οποία και ανήκε τότε κατά πλειοψηφία το άλλοτε κραταιό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Σε αντάλλαγμα η ΕΕ είχε ζητήσει να προχωρήσει γρήγορα η πώληση της τράπεζας, κάτι που εν τέλει έγινε σχεδόν τρία χρόνια αργότερα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/MARCUS BRANDT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.