Δέκα κυρίαρχες εταιρείες στην αγορά των containerships

Δέκα κυρίαρχες εταιρείες στην αγορά των containerships

924
Δέκα κυρίαρχες εταιρείες στην αγορά των containerships

Το 87% τουλάχιστον της παγκόσμιας χωρητικότητας των containerships βρίσκεται στα «χέρια» δέκα μόνο εταιρειών, σύμφωνα με εκτιμήσεις της MDS Transmodal.

Όπως είναι αναμενόμενο ο όμιλος της Maersk έχει την πρωτοκαθεδρία, καθώς κατέχει το 21% του παγκόσμιου μεριδίου. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Mediterranean Shipping Company (MSC), ενώ στην τρίτη θέση η CMA CGM. Την δεκάδα συμπληρώνουν οι εταιρείες Hapag-Lloyd, COSCO, Evergreen, OOCL, MOL, Yang Ming και NYK.

Σύμφωνα με την MDS Transmodal τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι δέκα παραπάνω εταιρείες έχουν δει να αυξάνεται το μερίδιό τους στην αγορά σημαντικά, από 68% σε 87%. Η χωρητικότητα των πλοίων τους την ίδια περίοδο έχει αυξηθεί από 55 εκατ. TEUs σε 86,7 εκατ. TEUs. Η συγκεκριμένη αύξηση οφείλεται στις στρατηγικές ενοποιήσεων που επικρατεί στην αγορά των containerships, καθώς τα τελευταία χρόνια λαμβάνει χώρα ένας μεγάλος αριθμός συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα ενοποιήσεων αποτελούν η εξαγορά της Hamburg Süd από την Maersk η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, η συνεργασία των Kawasaki Kisen Kaisha (K Line), Mitsui O.S.K. Lines (MOL) και Nippon Yusen Kabushiki Kaisha (NYK) με στόχο τη δημιουργία της συμμαχίας «Ocean Network Express», η οποία θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές της τον Απρίλιο του 2018, καθώς και η επιδιωκόμενη εξαγορά της OOCL από την COSCO.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.